2023 37. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2023 10:13
Oldukça farklı bir okuma deneyimiydi. Yazarın bu kitapta ilk dikkat çeken özelliği anlatım üslubu. Okurla sohbet eder gibi, kurgunun dışında bir kanal açıyor ve bir belgesel tadında anlatıyor hikâyesini. Ünlü bir yönetmen olmasının çok büyük etkisi var bu durumda tabi. Kitap 2017 yılında Fransa'nın en prestijli edebiyat ödülü olan Goncourt'u kazanmış bir kitap. Konusuna gelecek olursak, bilirsiniz İkinci Dünya Savaşı her yerde her zaman anlatıldığı kadarıyla 1938'de başlayıp 45'lere kadar tüm hızıyla devam etmiş bir delilik. Bu kronolojinin anlatımında başlangıçta Hitler'in Avusturya'yı ilhak ettiği ve olayların geliştiği söylenir. Avusturya ilhâkı -Anschluss- ise asla detaylı şekilde anlatılmaz. Çok önemsenmez yani açıkçası. Bu kitap ise bu açıdan değerli bir iş yapıyor ve Avusturya'nın hangi şartlarda Nazi Almanya'sına teslim olduğunu işliyor. Beni etkileyen şeylerden biri de, empati yaparak kendimi Avusturya'yı yönetenlerin yerine koymam oldu. İnanılmaz bir çaresizlik. Yanı başınızda, inanılmaz güçlenmiş(ya da öyle görünen) bir lider var ve sizi bir çok şeye mecbur bırakıyor. Hadi yapabiliyorsanız itiraz edin. Edemiyorlar. Ancaaaak, Çok önemli bir detaya daha kitabımızda değinilmiş. Goebbels'in o propoganda sisteminde inanılmaz güçlü görünen Alman savaş makinesi acaba 1938 Mart'ında gerçekten o kadar güçlü müydü? Avusturya bağımsızlığına sahip çıkmış, Hitler'e direnmiş olsaydı Dünya savaş tarihi daha farklı yazılabilir miydi? Muhteşem gücüne henüz ulaşamamış bu çılgın makine daha yola çıkmadan üzerine çökülseydi milyonlarca insanın büyük çoğunluğu ölmeden bu çılgınlık engellenebilir miydi? Hatta ve hatta Almanya için bile her şey çok daha güzel bitmez miydi? Milyarlarca mark kaynak bu savaş için harcanmasaydı küllerinden doğma üstadı Alman toplumu şimdi nerelere ulaşmıştı? Belki daha iyi, belki daha kötü olurdu. Bunların cevabını öğrenemeyeceğiz ama ben her zaman çok merak edeceğim.
GündemEric Vuillard · Can Sanat Yayınları · 2019162 okunma