···Okunma: 26 Mayıs 2023 23:50 Bilim kurgu kitapları bence diğer türlerden her zaman bir adım öndedir. Her okuduğum yeni bir kitap "wayy bee" dememe sebep oluyor. Bu kitap da onlardan biri.
Ben Robot Bilim kurgu türünün harika bir örneği. Okurken inanılmaz keyif aldım. İnsan -- robot ilişkilerini ve insanların teknolojiye olan yaklaşımı hakkında derin düşünceler sunuyor.
Kitap Dr. Susan Calvin anılarından oluşuyor. Calvin bir Robopsikologtur. Hayatınını robotları anlamaya adamış ve kitaba da çok yakışan bir karakter.
Ben Robot da ki anlatılan 'Gelecek' insanların hemen hemen her şeyden' elini eteğini çektiği, sanayide, eğitimde, uzay çalışmalarında...Yani insanların ulaşıp ulaşamadığı her yerde robotların faaliyet gösterdiğini gözler önüne seriyor. Ki bu da hem hız hem enerji hemde %100 lük verim sağlıyor.
Robotlar öylesine gelişmiş robotlar ki siyasette bile aday gösteriliyor ve tek amaçları daha refah ve aydın bir gelecek kurmak. Bütun bunları yaparken 3 Temel kuralla sadık kalmak zorundadırlar.
1. Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesini göz yumamaz
2. Robotlar, Birinci kanunla çelişmediği sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.
3. Robotlar, Birinci ya da İkinci kanun'la çeşmediği sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır
Kitap bu üç Kanun yörüngesinde gelişiyor.
Kitaptaki her bir robotu ayrı ayrı çok sevdim
Kesinlikle zararsız ve masumlar.
Fakat günümüz de dahil olmak üzere robotlara karşı insanların sergilediği gereksiz tutumlar var. İnsanlar, farklı olanı dışlamak gibi bir yeteneğe sahip ne yazık ki. Gelenekçiliğini sürdüren, robotlar ve teknolojiden korkan zavallı bir kesim. Gelecekte nesillerinin tükenmesi dileği ile...