Franz Kafka- Dönüşüm
2023 1. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2023 02:23
Ana karakter Gregor Samsa bir sabah kalktığında böceğe dönüşmüştür. Bu haldeyken daha yataktan bile doğrulamayan Gregor Samsa işe nasıl gideceğini ve patronuna ne hesap vereceğini düşünmeye başlamıştır. Ailesi oğullarının böceğe dönüştüğünü öğrendiğinde başta yardım etmeye çalışsalar da sonra iğrenmeye başlamışlardır. Samsa bu hikâyede böceğe dönüşmeseydi bile hayatında pek bir şey değişmeyecekti. Çünkü Samsa zaten hayatında kendini bir böcek gibi hissediyordu. İstemediği bir işte yıpratıcı bir şekilde çalışması, anlayışsız patronu ve kendisine oldukça fazla sorumluluk yükleyen ailesi karşısında Samsa insan olmaya dair hislerini kaybetmiştir bile. Samsa böceğe dönüştüğü ilk vakit düşündüğü ilk şey bu halde işe nasıl gidecek olduğudur. Böceğe neden dönüştüğünü ya da böcek olmaktan nasıl kurtulacağını düşünmek yerine işe yetişmeyi düşünmesi kendi durumunu açıklar Bu hikâye ailesine, işine, patronuna kısacası çevresine yabancılaşan ve içinde bulunduğu saçmalıklar sonucu yaşamdan kopan birinin hikâyesidir. Kafka'nın eserlerinde ana karakterler hep oldukça saçma ve kontrol edemedikleri durumlarla karşılaşmışlardır. Fakat bu karakterler yaşadıkları saçmalıkların onları mağdur etmesine rağmen hâlâ mücadele etmeye devam etmişlerdir. Samsa bir böceğe dönüşmesine rağmen hayata tutunmaya uğraşmıştır. Fakat yine de istediği şeye ulaşamamıştır. Hikâyenin sonunda Samsa bir böcek olmaktan kurtulamaz. Fakat kötü sonlara rağmen karakterlerin pes etmeyişi ve absürt olan bu mücadelesi bence bu hikâyeleri güzelleştiren bir detaydır.
Edebiyat & Roman
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,8bin okunma