Öncelikle Utopia’nın ne anlama geldiğiyle başlamak istiyorum. Utopia kelime anlamı; iyi yer, yok yer yani olmayan iyi hayali bir yer anlamına gelmektedir. Kitapta anlatılanlara göre böyle bir yerin varlığının olmayışıdır yani gerçeklik payı yok hayali olarak düzenlenmiştir. Bence de baktığımda sayılan onca kurum, düzen yasa vs. özellikler günümüzün dünyasında karşımıza çıkmamaktadır en azından benim karşıma çıkmadı ve ben öyle biliyorum. Belki de karşıma çıktı ama dikkatimden kaçtı. Utopia’da çoğu söylenilen şeyler düzen, yasa, sosyal devlet statüsü vs. gibi şeyler çok iyi görünüyor evet ama bu kuralların çoğuna iyi anlamda baksam da karşı çıktığım şeylerde muhakkak var. Mesela birinci bölüm de Raphael’in anlattıklarının bu denli derin, neyin iyi, neyin kötü olduğunu, hangi konuda ne yapılmalı gibi anlattıkları
insanı hayrette düşürmüyor değil, üstelik çoğu insandan ve çoğu yöneticilerden daha iyi bilgi birikimine sahip olması ve genç yaşta bütün malının, mülkünü kısacası her şeyini ailesine bırakmasını kendine ödev olarak görüyor. Ben bu düşüncesine katılıyorum çünkü ailesi için yaptığı sorumluluğu kendince bitirmesi, servet veya miras gibi sorunların bir daha gün yüzüne çıkmayacağıdır. Ve ailesinden arta kalan zamanları kendine ayırabiliyor olmasıdır.
Peter Giles’in birinci bölümde Raphael için isteği Kral’ın yanında her hangi bir devlet
kademesi göreviyle girmesidir. Ve Raphael’in bu durumu istememesine katılmıyorum. Çünkü tecrübesiyle, bilgi birikimi sayesinde sosyal devlet statüsünü iyileştirip, artırabilecek düzeyde oluşu belki de o eleştirdiği Avrupa veya İngiltere’yi kendi imkanlarıyla hayalini kurduğuUtopia gibi yapabilirdi.
Okurken yeri geldi çok sıkıldım, yeri geldiğinde ise masadan kalmak istemedim ben şu an kendi düşüncelerimi hiçbir baskı altında olmadan bilgisayar ekranında aktarabiliyorum ama bana sorulacak olan sorularda pek cevaplayabileceğimi sanmıyorum. O çok memnun kaldığım yerlerden birini not aldım: Hastanelerinin bayağı gelişmiş olması yani hasta olmayanın bile hasta olmak istemesi, ironi olarak söylüyorum yemede yanında yat dercesine oluşu hastaların ve halkın ilgiyle karşılanması kendileri için çok rahat sayılması devlet olarak ileri bir seviye olduklarını gösteriyor. Başka sevdiğim yönleri ise hayvanlara zarar vermiyor oluşları ve bundan dolayı acıma duygularını köreltmiyor oluşu ilgi çekti diyebilirim. Hiçbirşekilde savaşı ve şiddetti haklı bulmuyorlar oluşları savaş yanlısı olmadıklarını gösteriyor ama
gerektiğinde ülkelerini savunuyor oluşları da ilgimi çeken başka detaylardan.
Çok çocuk sahibi olan ailelerin, az çocuk sahibi ailelere kendi çocuklarını vermesini çok doğru bulmuyorum. Çünkü bir çocuğu ailesinden ayırmak, her ne kadar sahiplenen aile iyi olsa dahi bu evlatlık verilen çocuğun küçük yaşta bir travma yaşamasına neden olacağını bundan dolayı belki de hayata olan bakışını değiştireceğini bunu gelecek yaşantısında da sık sık göreceğini ve hayatını olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Başka olumsuz gördüğüm şeylerden biri de bu kadar iyi olan her konuda iyimser olan bir sosyal devlette neden halakölelerin var olduğudur. Her ne kadar kölelerin sonraki süreçte yaptıkları iyi davranışlarla bir başkanın emriyle veya halkın isteğiyle kölelikten özgürlüğe geçiyor olsa da köleliğin
olmamasını yeğlerdim.
Belki de yaptığım yorumlardan Utopiayı pek sevmediğim çıkarılabilir ama ben okurken keyif aldım ama böylesi iyi kuralların günümüzde uygulanmasının pek mümkün olmadığını düşünüyorum ama ugulanabilseydi hiç fena olmazdı yarar sağlamıyor olsa bile görmek iyi olabilirdi. Zaten hayali olmayan bir yer olarak adlandırılıyor oluşu çok bir beklentiye girmememizi gözler önüne seriyor.