Oblomovluk?
2022 10. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2022 19:11
"Oblomov kitabının konusu, varlıklı bir ailenin tek çocuğu olan Oblomov adlı tembel ve uyuşuk bir gencin ilişkilerdeki ve hayattaki başarısızlığını anlatıyor. Oblomov romanı, bizlere ana karakter üzerinden tembelliğin ve ertelemenin insan hayatı üzerindeki olumsuz etkilerini anlatır. Oblomov, çevresindeki insanların da etkisiyle yapması gereken işleri sürekli erteleyerek hayatını idame ettirmeye çalışır. Üstelik hiçbir devlet işinden anlamaz ve bir işi yapmak için harekete geçtiğinde karşısına çıkan engellerle baş etmek istemez. Kitap, Oblomov'un hayatını ve onun tembelliğiyle mücadele etmeye çalışan arkadaşı Ştoltz arasındaki ilişkiyi anlatır. Ştoltz, Oblomov'un hayatını düzene sokmaya çalışır ve ona yeniden hayata tutunması için yardım eder. Ancak başarılı olamaz." "Oblomov’u kısaca tembel olarak tanımlamak yetersiz olacaktır. Çünkü kendisi tembel olmaktan hoşlanmıyor. Çalışmamaktan dolayı mutluluk duymuyor. Tembellik etmekle övünmüyor. Peki, öyleyse neden tembellik yapıyor? İş bulamadığı için mi? Bunun da cevabı hayır. Oblomov, geçmişte bir devlet dairesinde güzel bir iş sahibi olmuş ama onu da sudan bir bahaneyle bırakmıştır. Bu sadece işle ilgili bir mesele değildir. Oblomov, her konuda böyledir. Oblomovluk işte tam olarak budur. Oblomov, sorunların farkındadır, çözümün ne olduğunu da biliyordur. Hayatını değiştirmek için sürekli birbirinden güzel planlar yapmaktadır. Fakat o planları uygulamaz. Çevrenizde vardır belki böyle insanlar. Hatta belki siz de böyle birisinizdir. Hayatını düzeltmek için planlar yapan ama planları bir türlü uygulamayan, işsizlikten yakınan ama iş aramayan ve iş bulsa bile sudan bir bahaneyle o işten ayrılan, evde hiçbir şey yapmayarak yattığı halde kendisini dışarı çıkmaya davet ettiğinizde bahaneler üreten, miskinlikten yakınan ama miskinlikten vazgeçemeyen insanlar var bu dünyada. Oblomov’un tıpatıp aynısı olan bir tanıdığıma bu kitabı verdiğimde ilk yüz sayfayı okuduktan sonra “harika kitap, resmen beni anlatıyor” demişti ama kitabın devamını getiremedi. Çünkü Oblomov’a kitap okumak bile yorucu gelmektedir." Oblomov romanı değindiği bu konu ile insanların hayatta kalmak için çalışmaları gerektiğini, yaşamın sürekli bir mücadele olduğunu ve sorumluluklarının ertelenemeyeceğini vurgulamaktadır. Kitap bizlere bir "oblomovluk" kavramı kazandırmıştır. Bu kitap üzerine çeşitli makaleler de var. Toplumdaki bazı prototipleri de ele alıyor. Psikolojik açıdan da çok iyi tahlilleri olan bir kitap. Severek ama uzun bir sürede okumuştum. Kitabı okurken oblomovluk yaptım bildiğiniz :) Herkese tavsiye ederim.
Edebiyat & Roman
Oblomovİvan Gonçarov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,9bin okunma