·128 syf.····Okunma: 21 Haziran 2023 00:28 Neva Bulvarı her açıdan mükemmeldir binaları, insanları, dükkanları tabi yazarın bize gösterdiği budur. Hikayenin sonunda anlarız ki Neva bulvarının sadece muhteşem olduğunu sanırız aslında abartılmış bir anlatıdan ibarettir; insanları aslında hiç anlatıldığı gibi nitelikli değildir, vitrinlerin güzelliğine kanmamak gerekir malları kaliteli değildir. Bu bana günümüzdeki sosyal
medyayı anımsattı orada herkes gülümser, mükemmel ve mutlu bir hayat yaşar aslında hepsi bir illüzyondan ibarettir kamera kapandığı anda gerçekliğe dönülür. Bunun yanında Gogol bize farklı sosyal statüdeki insanların aşk ilişkilerinde nasıl hareket ettiğini de anlatır. Ressam Piskarev'in masumene aşkı ve acı çekmesinin yanında Teğmen Pirogov'un aşka ego ve kibirle yaklaşması
da bize sosyal farklılıkların hayata yansımasını anlatıyor. Neva Bulvarı'ndan sonra Burun ve ve Fayton adlı iki öykü ile devam eder.3 öykünün ortak özelliği ise üçünün de sosyal sınıf
farklılığının üzerinde durulmasıdır. Neva bulvarında bir Teğmenin ve bir ressamın aşklarının farklı ilerlemesi, Burun'da karakterimizin sık sık Binbaşı olduğunu vurgulaması ve Fayton'da yine sınıflar arası farklılıktan dolayı karakterimizin düştüğü durum buna örnek gösterilebilir.