Nikolay Gogol
Çevirmen:
Abdil Alp

2024 1. kitabı
Nikolay Gogol Neva Bulvarı aşk uğruna ölen piskarev değmezdi, doğru duygularına yanlış insanda karşılık aradın :(
2023 1. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2023 00:28
Neva Bulvarı her açıdan mükemmeldir binaları, insanları, dükkanları tabi yazarın bize gösterdiği budur. Hikayenin sonunda anlarız ki Neva bulvarının sadece muhteşem olduğunu sanırız aslında abartılmış bir anlatıdan ibarettir; insanları aslında hiç anlatıldığı gibi nitelikli değildir, vitrinlerin güzelliğine kanmamak gerekir malları kaliteli değildir. Bu bana günümüzdeki sosyal medyayı anımsattı orada herkes gülümser, mükemmel ve mutlu bir hayat yaşar aslında hepsi bir illüzyondan ibarettir kamera kapandığı anda gerçekliğe dönülür. Bunun yanında Gogol bize farklı sosyal statüdeki insanların aşk ilişkilerinde nasıl hareket ettiğini de anlatır. Ressam Piskarev'in masumene aşkı ve acı çekmesinin yanında Teğmen Pirogov'un aşka ego ve kibirle yaklaşması da bize sosyal farklılıkların hayata yansımasını anlatıyor. Neva Bulvarı'ndan sonra Burun ve ve Fayton adlı iki öykü ile devam eder.3 öykünün ortak özelliği ise üçünün de sosyal sınıf farklılığının üzerinde durulmasıdır. Neva bulvarında bir Teğmenin ve bir ressamın aşklarının farklı ilerlemesi, Burun'da karakterimizin sık sık Binbaşı olduğunu vurgulaması ve Fayton'da yine sınıflar arası farklılıktan dolayı karakterimizin düştüğü durum buna örnek gösterilebilir.
Puan vermedi·128 syf.·
2025 2. kitabı
"Neva Bulvarı", Nikolay Gogol’un yalnızca bir caddeyi değil, bir toplumun ruhunu resmettiği simgesel bir hikâyedir. Petersburg’un en canlı yerlerinden biri olan bu bulvar, gündüzleri umut ve güzellik vaat ederken, geceleri hayal kırıklığı ve yozlaşmayı açığa çıkarır. Hikâyede biri içe dönük, düşlerinde yaşayan bir sanatçı; diğeri kaba, dışa dönük bir asker olmak üzere iki karakterin, karşılaştıkları kadınlar üzerinden yaşadıkları kısa ama sarsıcı deneyimler anlatılır. Sanatçı Piskaryov’un hayalle beslediği aşkı, gerçekle yüzleştiğinde trajediye dönüşürken; asker Pirogov’un yüzeyselliği, yaşadığı küçük düşürücü olayı bile sıradanlaştırır. Gogol bu kısa öyküyle sadece bireylerin değil, bir dönemin kent yaşamının, ahlak anlayışının ve sahte parlaklığının eleştirisini yapar; Neva Bulvarı’nı bir ayna gibi kullanarak okura "Gördüğün her şey gerçek midir?" sorusunu yöneltir.
2024 20. kitabı
Neva bulvarında geçen olaylar uzun süre anlatıldıktan sonra 2 ayrı karakterimize yoğunlaşılıyor ve karakterlerimizin kadınlarla olan olayları anlatılıyor. Ressam piskarev genel evde çalışan bir kadına aşık oluyor ve bu karşılıksız aşk sonucu dayanamayıp hayatına son veriyor. Teğmen Pirogov ise Alman evli bir kadını baştan çıkartmaya çalışıyor. Bunların çevresinde olaylar anlatılıyor. Ne zaman bir Rus Yazar okusam İlişki konusunda neredeyse hepsinde kadın ve erkek tiplemesi aynı.
2024 19. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 15:33
Okuduğum kitaplar içerisinde en sıkıldığım kitap olabilir. 3 farklı konu vardı konular belirli karakterler ile birbirine bağlanmıştı. İlk konu neva bulvarıydı, açıkçası sadece neva bulvarının güzelliğinden ve bir teğmenin sevdiği kadına kavuşamaması sonucu intihar etmesinden bahsediyor. İkinci konu burun , evet birazcık komik . Bir devlet görevlisinin uyandığında burnunun kaybolması sonucu yaşanan olayları anlatıyor. Üçüncü konu fayton, bir generalin aldığı faytona başka bir generale satmak için sarfettiği çabayı ve bunun sonuçlarını anlatıyor.
Duygu ve Düşünce
2025 32. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2025 00:03
#kitapyorumu Neva Bulvarı- Gogol . . Herkese merhaba. Geçen haftalarda okuduğum kitabın yorumu ile geldim. Yazar bizi Neva Bulvarı’nın ışıklı, renkli dünyasına, süslü vitrinlerine götürüyor. Burası, Rusya’nın en canlı, hareketli ve işlek bulvarlarından birisi. Gogol, saat saat bize o bulvarda kimlerin ne amaçla dolaştığını anlatıyor. Okurken o sokak ve insan betimlemelerine bayıldım. Ve bu bulvarda bir ressam ve bir subayın peşine takılıyoruz. Ressam Piskarev çok çekingen bir karakterken, subay Prigov ise neredeyse narsist bir karaktere sahip. “Bu ikili bulvarda iki kadının pesine takılıyor” diyeyim ve okumamış olanlar için burada bırakayım. Özellikle hikayenin ikinci kısmında Gogol, “Burun” öyküsüne bir selam göndermiş. Bu detaya bayıldım. Kitap bize toplumun iki farklı kesiminden karakterleri gösterirken, toplumsal sınıf çatışmasını da anlatıyor aslında. Kısacası bu bulvarda ihtişam da var, sefalet de var. Ben çok sevdim. Diğer klasik eserleri gibi olmasa da akıcılığı yönüyle kendini okutan bir kitap oldu benim için. Klasik eser diyemem tabi ki. Bence tabi Eğer siz de Rus Edebiyatını, öykü okumayı ve Gogol’ün kalemini seviyorsanız bu kitabı okumanızı öneririm. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. 🪻 . . #books #book #kitap #kitaplar #okudum #kitapönerisi #kitapöneri #gogol #keşfet Nikolay Gogol
2026 378. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2026 19:22
Neva Bulvarı, yüzeyde Petersburg’un parıltılı vitrini gibi sunulsa da okur açısından bakıldığında ciddi anlatı ve yapı sorunları barındıran bir öykü. Gogol’ün gerçeklik ile yanılsama arasındaki çizgiyi sorgulama niyeti belirgin olarak görünse de bu niyet metnin bütününde yeterince dengeli ve tutarlı taşınmıyor. Öykünün en zayıf yönlerinden biri, anlatının dağınık ve kopuk ilerleyişi. Neva Bulvarı bir mekân olarak başlangıçta güçlü bir atmosfer vaadi sunsa da kısa sürede bu atmosfer yalnızca tekrarlanan betimlemelere indirgeniyor. Mekân, anlatıya derinlik kazandırmak yerine, karakterlerin yüzeysel hayallerini sergileyen bir dekor işlevi görüyor. Bu durum, öykünün dramatik etkisini zayıflatıyor ve okurun anlatıya bağlanmasını güçleştiriyor. Karakter inşası da eleştiriye açık. Pirogov ve Piskaryov, Gogol’un ironik toplumsal eleştirisini temsil etmeleri beklenen figürlerdir; ancak bu karakterler psikolojik derinlikten yoksun, neredeyse tek bir özelliğe indirgenmiş tipler olarak kalıyorlar. Özellikle Piskaryov’un trajedisi, dramatik bir yoğunluğa ulaşamadan aşırı romantize ediliyor ve okurda samimi bir empati yaratmak yerine yapay bir melankoli hissi bırakıyor. Gogol’ün sıklıkla başvurduğu alaycı anlatıcı sesi, bu öyküde yer yer amacını aşıyor. İroni, toplumsal eleştiriyi keskinleştirmek yerine, anlatının ciddiyetini zedeliyor. Ben şahsen, neyin gerçekten eleştirildiğini, neyin yalnızca anlatıcının keyfi alayı olduğunu ayırt edemedim. Son olarak, öykünün mesajı fazlasıyla didaktik ve tek yönlü. Neva Bulvarı’nın “aldatıcı” bir mekân olduğu fikri, metin boyunca defalarca vurgulanıyor; ancak bu vurgu, yeni bir düşünsel açılım sunmak yerine kendini tekrar eden bir uyarıya dönüşüyor. Bu da öyküyü, derin bir toplumsal çözümlemeden çok, tek temalı bir ahlak anlatısına
2024 14. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2024 01:49
Nikolay Gogol'un mizahi yeteneğini ve keskin gözlem gücünü konuşturduğu bir oturuşta okunabilecek sürükleyici bir öykü. Hikayeye bütün olarak baktığımızda ressam ve teğmen olan iki arkadaşın başından geçenler anlatılmış. Ancak Gogol bu eserinde Petersburg'un gösterişli ve yozlaşmış ortamına, insan ilişkilerinin sahteliğine ve insanların anlamsız ritüellerine dikkat çekmiş. Bu durumu da Neva bulvarını merkeze alarak yapmış. Kitabı okurken Neva bulvarına iki farklı açıdan bakmak mümkün. Fiziksel bir mekan olarak şehrin sosyal hayatının önemli bir parçasıdır. Ancak sembolik olarak baktığımızda, o dönemki Rus toplumunun yapısını, normlarını ve değer yargılarını yansıttığını söyleyebiliriz.
Neva BulvarıNikolay Gogol · Koridor Yayıncılık · 20202,448 okunma
2021 215. kitabı
Merhabalar, bugün çok sevdiğim bir yazar olan Gogol'ün "Neva Bulvarı" adlı kitabıyla geldim. Gogol'ü ilk kez bundan yaklaşık dört yıl önce "Palto" adlı eseriyle tanımış ve hayran olmuştum. Yakın çevremde yazarı ne çok sevdiğimi bilirler. Ondan sonra İş Bankası Yayınları'ndan çıkan Evlenme-Kumarbazlar’ı, Bir Delinin Anı Defteri-Palto-Burun- Petersburg Öyküleri ve Fayton'u okudum. Arkasından da "Müfettiş" geldi. Sanırım "Ölü Canlar"ı en son okuyacağım. Gogol kalemine, kara mizahına hayran olduğum bir yazar. Bana göre o, Rus Edebiyatı'nın gülen yüzü. Eğlenceli, güldürürken düşündüren, bir yandan da eleştiren tarzına bayılıyorum. :)) Keşke daha uzun yaşayıp daha çok eser bırakabilseydi dediğim yazarlardan biri kendisi. ************************** Gelelim kitabımıza :) Yazar bizi Neva Bulvarı'nın ışıklı, renkli dünyasına, süslü vitrinlerine götürüyor. Burası, Rusya'nın en canlı, hareketli ve işlek bulvarlarından birisi. Gogol, saat saat bize o bulvarda kimlerin ne amaçla dolaştığını anlatıyor. Okurken o sokak ve insan betimlemelerine bayıldım. Ve bu bulvarda bir ressam ve bir subayın peşine takılıyoruz. Ressam Piskarev çok çekingen bir karakterken, subay Prigov ise neredeyse narsist bir karaktere sahip. "Bu ikili bulvarda iki kadının peşine takılıyor" diyeyim ve okumamış olanlar için burada bırakayım. Özellikle hikayenin ikinci kısmında Gogol, "Burun" öyküsüne bir selam göndermiş. Bu detaya bayıldım. :)) Kitap bize toplumun iki farklı kesiminden karakterleri gösterirken, toplumsal sınıf çatışmasını da anlatıyor aslında. Kısacası bu bulvarda ihtişam da var, sefalet de var. Ben çok sevdim. Eğer siz de Rus Edebiyatı'nı, öykü okumayı ve Gogol'ün kalemini seviyorsanız bu kitabı okumanızı öneririm. Sanatla kitapla ve sevgiyle kalın
Öykü
·56 syf.·
2026 41. kitabı
Neva Bulvarı Nikolay Gogol Bu öykü, Çarlık Rusyası’ndaki sosyal sınıf çatışmasını, biri ressam ve biri asker olan iki arkadaşın ve peşinden gittikleri kadınlar üzerinden anlatırken, Petersburg’un kalbi sayılan Neva Bulvarı’nı da başlı başına bir karaktere dönüştürüyor. Gogol, bulvarı önce büyüleyici bir ihtişamla betimler, kalabalığı, ışığı ve hareketiyle okuru içine çeker, ardından bu parıltının ardındaki sefaleti ve çürümeyi gösterir. Aynı noktadan yola çıkan iki arkadaş, farklı kadınların peşinden giderken bambaşka hayatlara savrulur, biri saf duygularla severken, diğeri gücünü ve statüsünü kullanarak elde etmeyi seçer. Kadın teması hikâyede yalnızca bir aşk unsuru değildir, karakterlerin iç çatışmasını ve ahlaki sınırlarını belirleyen temel etkendir. Özellikle içe kapanık, tedirgin ve duygularından ödün veremeyen karakterin sonu okuru üzer, onun yıkımı hırstan değil, kendine ihanet edememesinden doğar. Buna karşılık diğer karakter, üniformanın ve mesleğin ardına saklanarak kadınlar üzerinde hâkimiyet kuran bir erkek tipini temsil eder ki bu durumun günümüzde de değişmeden sürmesi çarpıcıdır. Okurken, Neva Bulvarı’nın bana İstiklal Caddesi’ni, Beyoğlu’nu anımsatması boşuna değildir, devir değişir, cadde değişir ama insan ilişkilerindeki çarpıklıklar aynı kalır. Ha Neva Bulvarı, ha günümüz.

Nikolay GogolYazar · 73 kitap
Nikolay Vasilyeviç Gogol (Rusça: Николай Васильевич Гоголь) (31 Mart 1809 - 4 Mart 1852), Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır. Gogol orta hâlli toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak Ukrayna’da Soroçinski köyünde dünyaya gelir. Gogol’ün çocukluğu köy hayatı ile ve yoğun Kazak kültürü etkisinde geçer. Bu hayatın etkisi ileride yazacağı eserlere de yansıyacaktır. Gogol, gençlik yıllarında şiir ve edebiyata ilgi duyar. 1828'de Petersburg’a gider. Orada memur olmayı ve bir şekilde geçinmeyi umar ancak işler umduğu gibi gitmez. Gogol, Petersburg’dan Almanya’ya gider ancak orada da parası bitene kadar kalabilir. Tekrar Petersburg’a dönüp iş arayan Gogol bu sefer çok düşük bir maaşla da olsa devlet memuru olarak çalışmaya başlar. Bu görevden de bir sene sonra ayrılır. 1809 yılında günümüz Ukrayna topraklarında yer alan Veliki Soroçintsi’de doğmuştur. Gogol, 1836’da Puşkin’in çıkardığı Sovremennik adlı dergide, yergili öykülerinin en neşelilerinden biri olan Araba’yı ve eğlenceli ve iğneleyici bir üslûpla yazılmış gerçeküstücü öyküsü Burun’u yayınlar. Yazar, yazı sanatında büyük ölçüde Puşkin’in etkisi altındadır. Öyle ki, onun eleştirileri ve telkinleri olmadan yazamayacağını düşünür. Yazarın Puşkin’le olan arkadaşlığı, onu aldığı acımasız eleştirilerden de koruyan en büyük güçtür. Gogol’un ilk ciddi ve dikkat çeken eserleri Ukrayna hayatı ile, halk deyişleri ile süslü halk hikâyeleridir. Gogol 1831 – 1832 yıllarında yazdığı bu hikâyeleri, Dilanka Yakınlarındaki Çiftlikte Akşam Toplantıları adlı kitapta toplar. Bu öyküler Rus edebiyat dünyasında Gogol’ün bir anda parlamasına yol açar. 1835 yılında Mirgorod ve Arabeski adlı eserlerini de yayımladı. Bu kitaplarında da halk hikâyeleri, özellikle Kazak geçmişi işlenmiştir. Hikâyelerinde günlük hayatı ve bayağı kişilikleri zaman zaman mizahi zaman zaman öfkeye varan bir şekilde yeriyordu. Eski Zaman Beyleri, Arabeski bu yergi kitaplarının ilkleridir. Arabeski kitabındaki hikâyelerinden biri olan Bir Delinin Hatıra Defteri bir memurun rutin hayatını ve işi yüzünden nasıl sıkıldığını anlatır. Hikayenin sonunda memur akıl hastanesine yatırılır. Portre adlı eseri ise dünyanın kötülüklerden kurtulamayacağı vurgusu ile sonlanır. Büyük komedisi Müfettiş adlı eseri ile bürokrasiyi alay derecesinde yeren Gogol, eserinin sahnelenmesi ile tüm şimşekleri üzerine çeker. Tepkiler yüzünden Rusya’dan ayrılmak zorunda kalır. Roma’da Puşkin’in tavsiyesi ile en büyük eseri olan Ölü Canlar’ı yazarken Puşkin’in öldüğü haberini alır. Bu haber onun için “Rusya’dan gelebilecek en kötü haber”dir. O zamana kadar Puşkin’i düşünmeden dikkate almadan hiçbir şey yazmayan Gogol için bu haber gerçekten bir yıkım olmuştur. Puşkin’in ölümünün yıkıcı etkisine karşın 1842 yılında iki önemli eseri olan Ölü Canlar’ın 1. cildi ve uzun hikâyesi Palto’yu bitirir ve yayınlar. Ölü Canlar dönemin Rusya’sının çürümüşlüğünü gerçekçi bir biçimde gözler önüne sererken Palto’da sıradan insanların yaşadıkları acılar, maruz kaldıkları haksızlıklar, ve yaşadıkları yoksulluk tüm gerçeklikleriyle, okuyucuyu sarsacak bir ustalıkla gözler önüne serilmektedir. Bu eser de dönemin en büyük eserlerinden biri olarak nitelendirilecektir. Rus edebiyatına sıradan insanların gerçekçi bir girişi olarak da nitelendirilebilir Palto. Öyle ki Dostoyevski hikâyeye hitaben “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık.” diyecektir. Ancak öykü yayınlaması ile soylu kesimin tepkisini tekrar Gogol üzerine çeker. Dönem aydınlar üzerinde büyük baskıların uygulandığı karanlık I.Nikola dönemidir. Gogol düzen savunucuları tarafından Rus insanını aşağılamakla onun kötü yönlerini göstermekle, halkına ihanetle suçlanır. Ancak onun yapmak istediği halkını aşağılamak değil onu bu hale sokan yozlaşmış düzeni tüm gerçekliği ile gözler önüne sermektir. Maruz kaldığı bu suçlamalar yazarın ruhsal sağlığına da ciddi zararlar vermiştir. Puşkin’in ölümünden sonra Gogol’ün popülaritesi daha da artar. Bu ilgi Gogol’da bir öncülük hissi yaratır ve kendine toplumu değiştirmek, insanlara yol göstermek gibi misyonlar edinir. Bu dönemde eski yaratıcılığını kaybettiği söylenebilir. Dine karşı ilgisi artar ve daha önce eleştirdiği kiliseyi dahi övmeye başlar. Bu davranış hayranlarının tepkisini çeker ancak o bu tepkilere dinsel yorumlar katar ve Tanrı’nın gönlünü almak için ona daha da yakınlaşır. 1848’de kutsal toprakları ziyaret etmek için Filistin'e gider. Moskova’ya geri dönen Gogol, orada Matvey Konstantinovski adlı gerici bir rahibin etkisi ile 1852 yılında Ölü Canlar romanının ikinci bölümünün el yazmalarını yakarak imha eder. Bu davranışından 10 gün sonra 42 yaşında Moskova’da ölür. Eserleri İki Soylu Kişinin Öyküsü Masallar Müfettiş Palto Ölü Canlar Burun Bir Delinin Hatıra Defteri Portre Eski Zaman Beyleri Taras Bulba Fayton Kumarbazlar Dava Evlenme Petersburg Hikayeleri Dikanka Yakınlarındaki Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları