Kısa Klasikler 20

İşaret Memuru

Charles Dickens

2024 168. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2024 15:32
İşaret Memuru kitabında, Charles Dickens tarafında yazılan üç korku öyküsünü barındırıyor. İşaret Memuru, Günbatımına Karşı ve Cinayet Davası. İşaret Memuru isimli hikayede, tren raylarında bekçi olarak çalışan bir memurun, tünelde kendisine seslenen bir hayaletten bahsetmesiyle başlıyor öykümüz. Sonrasında bu işaret memuru tam sesin olduğu yerde ölü bulunmuştur. Diğer hikayelerde alacakaranlık kuşağına ait. Sizi aşırı korkutmayacak ama ufaktan bir gerilmenize neden olacaktır diye düşünüyorum. Hemen okunabilecek kısacık öyküler yer alıyor kitapta.
2020 57. kitabı
3 tane hayalet öyküsü içerir. Bu 3 öyküde aslında başka hayalet hikayeleri de anlatılıyor. Okurken siyah beyaz bir filmin içindeymişim gibi keyif aldım. Charles Amca zekasıyla yine hayran bırakıyor. Hayalet diye bir şey yok bu arada, ama başka şeyler olabilir :)
Charles Dickens - İşaret Memuru
2021 53. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2021 19:58
Charles Dickens “İşaret Memuru” isimli eserinde bizi “işaret memuru”, “günbatımına karşı” ve “cinayet davası” isimli “HAYALET” temalı üç öykü ile karşılamaktadır. Bu üç öykü de birbirinden farklı olmakla birlikte keyifli, sürükleyici ve bir solukta okunabilecek türde olmakla birlikte eserin dilide yalın, akıcı ve sürükleyici. Doğaüstü gibi konulardan veya hayalet gibi temalardan keyif alıyorsanız bu eseri okumaktan zevk alacağınızı söyleyememle birlikte eğer öykülerin içeriğin merak ediyorsanız aşağıdaki bilgilerde merakınızı karşılayacığınızı umuyorum. Keyifli günler. Charles Dickens; - “İşaret Memuru” isimli öyküde bir tren istasyonunda çalışan işaret memurunun yanına gelen ve onunla konuşmak isteyen birine başından geçen ve ona musallat olarak tren istasyonunda yaşananacak kazaları önceden haber veren hayaleti anlatmasını ile işaret memurunun hazin sonunu, ** “Aklı başında insanlar yaşadıkları sıradan olayları değerlendirirken tesadüfleri yeterince hesaba katmıyorlar.” - “Günbatımına Karşı” isimli öyküde İsviçre’de St. Bernard’ın zirvesindeki bir manastırda bulunan Cenevizli rehber Baptista’nın başından geçen ilginç ve bir o kadar ilgi çekici bir olay ile Alman rehber Wilhelm’in başından geçen doğaüstü bir olayı orada bulunanlara anlatmasını, ** “Neden bahsettiğimi bilseydim muhtemelen çok daha fazlasına vâkıf olurdum.” - “Cinayet Davası” isimli öyküde ise bir işlenen bir cinayetin görülmekte olan davasına seçilen jüri başkanı bankacının bu cinayet ve davası ile ilgili olarak dava esnasında şüphelinin suçlu olduğunu göstermeye çalışan hayaletin ve bu çerçevede yaşanan olayları, ele alarak okuyucuya aktarmaktadır.
2021 2. kitabı
Can Yayınları’nın bu kısa klasiklerini başlarda çok anlamsız bulmuştum. Ancak sonradan okudukça her seferinde bir sonrakini okumak için hevesleniyorum. Bu kısa klasikler bir yazarın çok bilinen kült ya da zor bir eserine başlamadan önce yapılan bir ön hazırlık gibi. Bu kitapta ‘İşaret Memuru’ ,’Günbatımına Karşı’ ve ‘Cinayet Davası’ isimli üç öyküsü yer alıyor. Üçü de birbirinden sürükleyici kısa ama etkileyici ve ana teması ‘hayalet’ olan hikayeler. Özellikle kişisel favorim ‘Cinayet Davası’ isimli hikaye. Sayfa sayısı ve akıcılık bakımından ‘bir oturuşta’diye tabir edebileceğimiz zaman biriminde okunur. Tanıştığıma memnun oldum Dickens.
2021 38. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2021 11:05
Kitabın içinde 3 adet mini öykü var. Bu öyküler tekinsiz diye geçiyor. İlk öykümüz İşsaret Memuru'nun ölümünü anlatıyor. İkinci öykü olan Günbatımına Karşı, beş rehberin bir araya gelip gizemli olayları anlatmasını konu alıyor. Son öykü ise Cinayet Davası, suçlunun kim olduğunu anlatmaya çalışan hayaletin öyküsünü anlatıyor. Sonuç olarak kitabı beğendim mi? Beğenmedim. Çok da okumak için gerekli olan bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Öyküler ne tekinsiz diyebileceğimiz türde ne de korku dolu. Çok beğenemedim maalesef. Eğer elinizde varsa bir buçuk saatte okunabilen nitelikle. Ama elinizde yoksa almanıza pek gerek yok fikrimce. Kitapla Kalın.
2022 45. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2022 03:16
“Tavrında, ömrüm boyunca akıl sır erdiremeyeceğim, dikkate şayan bir şeyler vardı.” Diyor kitabında Charles Dickens Üç öyküden oluşan bu kısa ve güzel eseri hemen bitirebilirsiniz. Anlatımı oldukça akıcı bir kitap. İşlenen konuları bakımından en çok “İşaret Memuru” adlı öyküyü beğendim. Çok severek okudum ve çok beğendim kitabı. Naçizane herkese tavsiyemdir. Değerli çevirisi için Selçuk Işık ’a teşekkürler. Arka Kapaktan Alıntı: Bu seçkiyi oluşturan üç öykü; bir demiryolu çalışanına bir hayaletin musallat olmasıyla başlayan gizemli olayları konu alan “İşaret Memuru”, jüri başkanlığı yaptığı cinayet davası boyunca sanığın suçlu olduğunu göstermeye çalışan bir hayalet tarafından sürekli rahatsız edilen bir bankacının hikâyesinin anlatıldığı “Cinayet Davası” ve beş rehberin birbirine anlattığı hayalet hikâyelerinden oluşan “Günbatımına Karşı”, yazarın hayal gücünü ustalıkla kullandığı korku türünün en başarılı örnekleri arasında yer alır.
2025 2. kitabı
Güzel beğendim. Okuyun ..... Kısa ve öz kitapları seviyorsanız güzel bir hikaye .......................... ............ ..... Tavsiye ederim.... ........................... ........... ...... .... ... .. .... ....... ........... ................
2021 39. kitabı
"Var mıdır, yok mudur?" tartışmalarının yanı sıra hayaletler, sinema ve edebiyat alanında fazlasıyla tercih edilen gizemli yaratıklardan olmuşlardır. Ben var olduklarını düşünenlerdenim; lakin bu başka bir tartışma konusu! Kültleşmiş eserleriyle dünya edebiyatında kendine önemli bir yer edinen Charles Dickens, toplumcu bakış açısının yanında doğaüstü, gizemli, spiritüel olaylara ve varlıklara yoğun ilgi duymaktadır. Can Yayınları da "Kısa Klasikler" adı altında Dickens'ın farklı tarihlerde yayımlanmış üç öyküsünü bir araya getirdi ve yaratıcı kapağıyla dikkat çeken bir mini öykü kitabı oluşturdu. Yalın yazı dilini bu eserine de aktaran yazarı, bazı yerlerde tekrara düşmüş ve anlatımı zorlaştırmış gördüm. Öykülerini yazdığı dönemdeki zihin yapısını düşünürsem, günümüz korku içeriği sahiplerine 150 yıl önceden kafa tutmaya çalıştığını anlıyorum. Kitabımız, üç hayaletli öyküden oluşuyor. "İşaret Memuru" adlı ilk öykü, bir işaret memuru ve demiryolu çalışanı arasında geçiyor. İşaret memuruna musallat olmuş bir hayalet ve sonrasında gelişen gizemli olaylar konu ediliyor. Kesinlikle kurgu anlamında kitabın en sevdiğim öyküsü oldu. İkinci hikayemiz olan "Günbatımına Karşı"da bir manastırda konaklayan beş gezi rehberinin birbirine anlattıkları hayalet hikayelerini okuyoruz. Son hikayemiz" Cinayet Davası"nda ana kahramanımız mahkemenin jüri başkanlığına atanan bir bankacı... Baktığı davada sanığın suçlu olduğuna yönelik hiçbir delil yokken; bankacıya bir hayalet musallat oluyor ve ona sürekli sanığın suçlu olduğunu gösteriyor. İlk öykü hariç çok içine giremediğim bir kitap oldu maalesef !
Kitap
Puan vermedi·64 syf.·
2022 123. kitabı
Dickens 'ten 3farklı hayelet öyküsünü okuduk, Yolunuzu bulana kadar size ışık tutacağım. Kitaptan (S: 17) İşaret Memuru”, jüri başkanlığı yaptığı cinayet davası boyunca sanığın suçlu olduğunu göstermeye çalışan bir hayalet tarafından sürekli rahatsız edilen bir bankacının hikâyesinin anlatıldığı “Cinayet Davası” ve beş rehberin birbirine anlattığı hayalet hikâyelerinden oluşan “Günbatımına Karşı”, yazarın hayal gücünü ustalıkla kullandığı korku türünün en başarılı örnekleri arasında yer alır . Arka kapaktan #Seveceksiniz Bir bakmalısınız
Dünya Klasikleri
2022 30. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2022 01:35
Hayaletlerin olmadığına inanırız genelde. Görmediğimiz ya da göremediğimiz bir şeyin var olduğunu düşünmek, söz konusu hayaletler olunca gerçekçi gelmez birçoğumuza. Peki ya hayaletler gerçekse? Onları gören varsa? Dickens işte bunu anlatmış bu kitabında. 3 öyküden oluşan kitabında hayaletleri ,onları gören insanları ele geçiren korku ve kaygı durumunu anlatmış. Hayaletlerin varlığından şüphe duyduklarını söylemeden öncesine kadar 'aklı başında' diyebileceğimiz bu insanların korku ve kaygı halini okumakta hayaletlerin varlığı kadar ürpertiyor insanı. Özellikle herkes uyuduktan sonra gecenin sessizliğinde kitabı okurken gerilmiş ve ürpermiş olabilirim.:) Bu üç öyküden "Cinayet Davası" ve "Günbatımına Karşı" favorimdi. Polisiye romanlardan aşina olduğum gizemden ve gerilimden farklı, bir varlığa yönelik, işin içinde insan psikolojisinin de etken olduğu bu türü okumak farklı ve güzeldi. Dickens ile tanışmakta öyle.
Korku

Charles DickensYazar · 78 kitap
Charles Dickens (7 Şubat 1812 – 9 Haziran 1870), İngiliz yazar. Memur bir babanın oğlu olarak 1812 yılında doğan Dickens'ın ilk yılları refah içinde geçse de babasının borçları yüzünden hapse girmesiyle sefaletle tanıştı. Henüz 11 yaşında iken bir boya fabrikasında çalışmak zorunda kaldı. 15 yaşında bir avukatın yanına giren genç Dickens, öğrenmeye meraklı olduğu için boş zamanlarında stenografi öğrendi. 1835 yılında Morning Chronicle gazetesine stenograf olarak girdi ve 1835'te 'Boz' takma adıylaBoz'un Karalamaları başlığında notlar yayımlamaya başladı. 1837'de ise esas onu ünlendirecek olan Bay Pikvik'in Serüvenleri adlı kitabını yayımladı. Aynı yıl içinde Catherine Hogarth ile evlendi. 1840 yılında ölen baldızı Mary'e ithaf ettiği Antikacı Dükkanı romanını yayımladı. 1840'ta Amerika'ya gitti ve burada büyük bir coşkuyla karşılandı, ama Genel Okur İçin Amerika Notları kendisini o kadar içtenlikle ağırlamış olanlarda şiddetli tepkilere yol açtı. 1843 ile 1846 arasında bol bol seyahat eden Dickens, bu seyahatlerde dönemin ünlü yazarlarıyla tanışma fırsatı buldu. Bu dönemde yine Daily News gazetesini ve Household Words dergisini çıkardı. 1858 yılında karısından ayrılan Dickens, bu dönemden itibaren yine sık sık seyahate çıktı, konferanslar verdi. Ama sonunda çok yoruldu ve Gadshill'deki evinde istirahate çekilmek zorunda kaldı. 1870'te de şöhretinin zirvesindeyken öldü. Mezarı Londra'daki Westminster Kilisesi'nde bulunmaktadır.