İnsanlığımı YitirirkenOsamu Dazai
Başlığı özellikle bu şekilde seçmenin sebebi kitabı okurken bazı yönler bakımından Oğuz Atay'a benzetmemdir. İtiraf etmeliyim ki sosyal medya popülaritesine kapılarak merak edip okuduğum bir eser oldu ama iyiki de okudum.
Başlarda sarmadı doğrusu ama okudukça bazı teknik farklar olsa da ve bana göre Oğuz Atay bambaşka bir yere sahip olmasına rağmen konu tema ve sonu bakımından örneğin Oğuz Atay eserlerinde Tutunamayanlarda hayatından bir kesiti ve kendini farklı karakterlerle roman olarak sunmuştur;
Tutunamayanlar kurgusal bir roman gibi görünse de özünde Oğuz Atay’ın hayatının 35 yaşına kadarki bölümünde yer tutmuş önemli isimlerin ve olayların değiştirilerek aktarıldığı aşırı yoğunlaştırılmış bir biyografik eserdir.
(Örneğin eserdeki Burhan, Turhan Tükel’dir. Süleyman Kargı, vüs’at O. Bener’dir. Eseri yazdığı dönemde eski kankalarından Turhan Tükel ile yolda karşılaşmış ve “ne var ne yok?” sorusuna “bizi yazıyorum” diye yanıt vermiştir. Yazıyorum dediği eser, Tutunamayanlar’dır.)
Dazai de Yozo veya Şuci'nin hayatını ağır melankolisini bizlere sunarken kişisel deneyimlerinden esinlenerek sunmuştur Romanın karamsar tonu, melankoli dolu anlatımı ve iç içe geçmiş anlatı yapısı, Dazai'nin kendi içsel çatışmalarını ve varoluşsal sorgulamalarını yansıtır. Karakterler bakımından farkları ise Oğuz Atay karakterleri toplumdan soyutlanmış, kendi benliği arayışında çıktığı bu yolda kendi benliğini bulamadan intihar etmiş karakterler görürüz. Dazai de ise Yozo; Toplumun ona dayattığı rollerde bıkan ama kendi gerçek benliğini aramayan fakat topluma ifade edemeyen, yansıtamayan bu sebeple zaman zaman çeşitli "roller" yapmış bir kahramandır. Oğuz Atay Tehlikeli Oyunlar'da Hikmet bunu "Oyunlarla" yapmıştır.
Teknik bakımından sade basit anlaşılır ama bazı yerlerinde zihnimde bazı sorular bırakan ve yanıtını alamadığım bir eser oldu. Örneğin kitabın sonunda tüm sorumlusun babası olduğunu ifade ederken bunun sebebini bize metinde hiç açıklamamıştır. -Kitabın başlarına bir dönüp bakmama rağmen neden tüm sorumluluğun babasına atfedildigini göremedim. Teknik bakımdan ve bu sebepten kitaba puanım 10 üzerinden 6,5. Herkese bol kitaplı günler dilerim.