···Okunma: 29 Haziran 2023 17:23 Öncelikle Dostoyevski'nin ilk eseri olması okunması için aslında başlı başına bir sebep . Kitap karşılıklı mektuplaşmalardan oluşuyor .Yaşlı Makar ile genç Varvara adı tam olarak konulamayan bir ilişkinin iki ana öznesi durumunda . Yoksulluklarının zirvesindeki iki ana karakterin birbirlerine olan fedakarlık limitlerinin sınırı yok . Zaten sevginin de ölçütü biraz da bu değil midir ? Karşımızdaki kişiye gösterebildiğimiz özverinin sınırı belirler biraz da . Kitapta özellikle Varvara'nın genç eğitmeni Pokrovski'nin hikayesi de kısa ama çok vurucu . Kitaptaki ana karakterlerin çoğunun özelliği yoksulluklarından bir nebze sıyrılmaya çalışmak geriye kalan zamanda ise duygusal yoğunluklarının tadını çıkarmak . Dostoyevski'nin bütün kitaplarında olduğu gibi derin psikolojik tahliller bu kitapta da mevcut Okurken kişisel gelişim kitaplarına neyin kaynaklık ettiğini anlıyorsunuz . Sonlara doğru Makar ve Varvara'nın ilişkisinin adı da tam olarak konulmuş olması da bir bakıma perdenin arkasındaki gerçeği görmemiz açısından iç rahatlatıcıydı . Çünkü okurken bu ilişkinin adıyla ilgili gelgitler kafanızı karıştırabilecek nitelikte. Kitap gayet sade ve yalın bir dille aynı zamanda içinde büyük olayları içermese de sürükleyiciydi. Kitaptan en sevdiğim alıntıları paylaşmak istiyorum :
"Mutsuzluk bulaşıcı bir hastalıktır "
"Her şeyden çok aşırı etkileniyor kalbiniz , bu yüzden de hep mutsuz bir insan oluyorsunuz "
"Ve bugün yaşadığım her şey acı olsun kederli ya da tatlı bana geçmişimdeki benzer bir şeyi çocukluğumun altın çağlarındaki bir şeyi hatırlatıyor "
"Dilenci bir dilenci o ama yine de soylu bir dilenci yorgun üşümüş ama yine de çalışıyor kendince de olsa çalışıyor Bir sürü şerefli insan var emeklerinin karşılıklarını alamasalar da kimseye boyun eğmeyen kimseden ekmek istemeyen insanlar var "
"Göklerdeki yaratıcının tasarısı elbette hayırlı ve tartışılmazdır kaderler de böyle onlar da hayırlı ve tartışılmazdır "