2023 36. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2023 08:39
Günaydın! Kitaplarla güzelleşen günleriniz olsun. Teknolojinin her gün hızla ilerlemeye devam ettiği günümüzde oldukça gerçekçi gelen, yakın geleceği anlatan distopik bir kurgu. Akıllı ayna, akıllı terminal, dijital makyaj, etiket-kamera, gölge, kepçe-fon, serendip, sihirli lamba gibi terimler ile ifade edilen teknoloji ve yapay zeka ürünlerinin hayatın vazgeçilmesi olduğunu düşünün. Haldun, ergenlik çağında ailesi ile iletişim problemleri olan, biraz asosyal bir genç. Herşeyi bilen, fazla müdahaleci hukukçu anne babanın çocuğu. Annesinin onu psikiyatriste götürmesi ile birlikte önüne geçemediği paranoyaları başlıyor. Günün birinde kendisine soru soran bir adam onun hayatında önemli kararlara imza atmasına yol açıyor. Haldun ondan aldığı cesaretle 18 yaşına girdiğinde evinden, ailesinden ayrılıyor. Günümüz sosyal medyasının daha gelişmiş ve yapay zeka ile ayyuka çıkmış hali serendipte canlı yayın video paylaşımları yapıyorlar ve fenomenler. Suç, ahlasızlık unsurları taşıyan bu video paylaşımları onları zirveye taşıyor. Günün birinde işler ters gidiyor ve Haldun ailesinin evine dönme kararı alıyor. İşte orada onu bir sürpriz bekliyor. Teknoloji, yapay zeka... temalı bir kurgu olmasının yanında kitapta benim dikkatimi çeken farkı psiko-sosyolojik konulara da yer verilmiş. Çocuk ebeveyn iletişimi, çevre bilinci, siyasi çatışma sonuçları, kadın hak/haksızlıkları, cinsel tercihler, suç psikolojisi, hukukun, adalet sisteminin çarpıtılması gibi günümüzde de gündem olan konular. Teknoloji ne kadar ilerledi, yapay zeka ne kadar egemen olsa da insanın olduğu her yerde ve zamanda insandan kaynaklanıp hayatı zorlaştıran sorunlar devam edecek demek ki... Esra Taşpınar ile yine akıcı, merak uyandırıcı ve düşündürücü bir eser okuduk. Sizlere de tavsiye ediyorum
Roman-Edebiyat
HaldunAlper Kaan Bilir · İthaki Yayınları · 202315 okunma