2017 44. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2017 21:44
Yıl 2014. Kuzenimle Interstellar filminden çıkmışız ve metroyla annemlere akşam yemeğine gidiyoruz. Otururken aklına bir anda gelmiş gibi çantasından bir kitap çıkardı ve bana uzattı, “Yeni başladım ama tam senlik, kesin bayılırsın”. İsme baktım, Jose Saramago, tanımıyordum. Kitabın ismine baktım İsa’ya göre İncil… Çok da ilgimi çekmedi. Ama vardır kuzenin bir bildiği diyerek kitabı da aldım ve kütüphanemdeki okunmayı bekleyen 200den fazla kitabın arasına bıraktım. Yıl oldu 2017, bu süreçte Jose Saramago’yu Kabil ve Bilinmeyen Adanın Öyküsü kitapları ile tanıdım, çok sevdim (argoda “Kafa adam ya” derler ya, işte öyle bir şey) ve bir ara arkadaşlarla konuşurken haydi bir Jose Saramago etkinliği yapalım deyiverdik. Etkinlik süresince okuduğum üçüncü kitabı da bu kitap oldu. Kitap, yazılmış olan İncil versiyonlarındaki Isa’nın hayatını almış ve pek çok doğa üstü olaydan arındırarak, İsa’yı zaaflarıyla, korkularıyla, hatalarıyla; yan bizim gibi bir insan gibi sunmuş. Lady Galadriel’in Yüzüklerin Efendisi’nin başında bir sözü vardır. “History became legend. Legend became myth.”(Tarih efsaneleşti efsane masal oldu.) Ve Jose Saramago da elinden geldiğince masallaşmış bu hikayeyi temizleyip arındırarak tarihin kendisini elde etmeye çalışmış. Örnek vermek gerekirse Meryem evli ve İsa’nın bir babası var. Yine Tanrı ve Şeytan’ın sıkça tartıştığı, Tanrı’nın yoğun bir şekilde eleştirildiği oldukça başarılı bir kitap ortaya konulmuş. Zaten bu kitabın yazımından kısa bir süre sonra memleketi olan Portekiz’de kitaplarının basımı yasaklandığını ve yazarın da eşiyle yurt dışına gitmek zorunda kaldığını düşünürsek nasıl cesurca kaleme alındığını hayal edebilirsiniz.
İsa'ya Göre İncilJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20183,141 okunma