·55 syf.····Okunma: 04 Temmuz 2023 14:13 Halil Cibran’ın Ermiş adlı kitabı 54 sayfalık hayatta insanın peşinden koştuğu kavramlarla genel yorumlarından oluşan çok okunan bir eseri .
Kitapta ; aşk , suç , ölüm , dostluk , kendini bilmek , zaman , iyilik ve kötülük gibi hayata dair birçok kavramla ilgili soruların yöneltildiği ‘ Ermiş ‘diye kendini nitelendire. karakterimizin şehrine veda etmeden önce bu sorulara verdiği cevaplar var .
Özellikle sevinç ve kedere dair bölüm gayet vurucu iki kavramın da birbirinden ayrılmaz nitelikte olduğunu ne kadar kedere bulanırsan o kadar sevinç sularıyla yıkanacağı felsefesi insana huzur veriyor . Özetle kitabın sayfa sayısına bakıp bir çırpıda okumaya kalkmayın . Ona ilgi gösterin ve her soruya verilen cevaptan sonra biraz düşünmenizi öneriyorum .
Kitapta en sevdiğim alıntılar :
‘Sevgi kendi değerini bilmez ayrılık vakti gelip çatana kadar .‘
‘ Kendinden başka bir şey vermez aşk ve kendinden başkasından almaz ne sahip olur aşk ne de sahip olmak ister çünkü aşk aşka yeter ‘
‘ Tanrı yardım edenlerin elleri aracılığıyla konuşur gözlerinden gülümser dünyaya.’
‘Siz de en iyi yanlarınızı dostumuz ayırın Eğer moralinizin bozuk olduğunu bilmesi gerekliyse dostunuzun bırakın yüksek olduğunda bilsin dostunuz ne içindir ki onu zaman öldürmek için arayasınız .Onu hep yaşanası zamanlarla arayın .’
Çünkü gerçekten iyi olanlar çıplak olana ‘Giysin nerede ? ‘ evsiz olana ‘Evine ne oldu ?’diye sormaz .
‘ Size sözcüklerle dua etmeyi öğretemem tanrı sözlerinizi dinlemez o bu sözleri sizin dudaklarınızdan kendisi söylemiyorsa …’