·264 syf.····Okunma: 06 Temmuz 2023 00:00 Eylül 2022'de Ankara'da bulunan en sevdiğim sahafın rafları arasından tesadüfen bulmuştum ve o zaman başlamış olmama rağmen bu gece bitirdim kitabı. Aslında bitirdim diye nitelendirmek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Keza bazı kitaplar okunmakla bitmiyor çünkü. Kitap tek başına kocaman bir yapıt. Sebebi şu ki; bir edebiyat-sanat incelemesi olma özelliğinin yanında anı, deneme-söyleşi türünün yansımalarını da barındırıyor ve bunu yaparken derin gözlemlerini akıcı anlatımıyla güçlendirerek okuyucuya sunuyor yazar. Dolayısıyla hacmi küçük olsa da sindirmek epey zaman alıyor. Kitaba paralel olarak bazı araştırmalar ve okumalarla desteklemek gerekli. İşte 'kitabı bitirdim' , demek bu noktada doğru gelmiyor bana çünkü Selim İleri'nin edebiyatı ve sanatı "hayat" bağlamında ele aldığı bu eserde o kadar çok sanat eseri var ki, yalnızca ilk 50 sayfasını okuduğunuzda bile elinizde uzun bir araştırma listesi beliriveriyor.
Edebiyatımızın klasiklerinin Selim İleri yansımalarını görmekle kalmıyor, dünya edebiyatının başyapıtlarını da yine kendisinin gözünden çoğu zaman değinilmemiş noktaları ele alınarak okuyor ve özümsüyoruz.
Kitabı benim gözümde oldukça değerli kılan bir diğer yönü ise "anı" kısımları. Selim İleri'nin kendi deneyimlerini ve kişisel düşüncelerini de yine hayat bağlamında okuyabiliyor olmak, bir edebiyatçı olarak "iyi bir edebi eleştiri nasıl yapılır?" sorusunun cevabını bulmamda ışık niteliğinde oluyor çünkü.
Edebiyat sanat eleştirileri, anı, deneme-söyleşi gibi türleri okumayı sevenlere tavsiye olunur. Güncel baskısının şu an bulunmaması sebebiyle sahaf rafları karıştırmak, belki kaybolmuş bazı güzel kitaplar bulmamıza da vesile olır.
Keyifli okumalar.