2023 31. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2023 07:59
Yirminci yüzyıl Japon edebiyatının önde gelen yazarlarından, sıradışı hayatıyla da meşhur Osamu Dazai, intiharından hemen önce tamamladığı, Japonya'nın en çok okunan romanlarından İnsanlığımı Yitirirken'de topluma dahil olmayı beceremeyen, her şeyi eline yüzüne bulaştıran, çevresindeki herkesi hayal kırıklığına uğratmaya mahkûm bir ötekinin acıklı hikâyesini anlatıyor. Dazai'nin yaşamıyla çokça paralellik taşıyan romanda, kendini çocukluğundan beri bir başarısızlık abidesi olarak gören, aristokrat bir ailenin oğlu Oba Yozo hem evde hem de okulda büründüğü “soytarı" rolüyle var olmaya çalışır. Bir itiraf niteliğindeki üç bölümden oluşan hatıratında alkolizmle, geyşalarla, sonuçsuz kalan intiharlarla dolu, “utanç” yüklü yaşamının günahını çıkarır. İnsanlığımı Yitirirken, Osamu Dazai'nin uzun yıllara yayılan edebi intihar mektubunun son bölümü. -Spoiler İçerir- Yozo ailesi tarafındna azarlanan ve cinsel istismara uğramış bir karakter. Küçük yaşta bunu nasıl kaldırabilmiş benim okurken içim acıdı. Ve en acısıda bunu yaşayan binlerce çocuk var. Dazai'nin dediği gibi "Bir çocuğa böyle şeyler yapmanın, insanların işlediği suçlar arasında en alçakça olanlarından biri olduğumu düşünüyorum." Saygı görmekten korktuğu için insanlara sanki komik neşeli biri gibi rol yapar, soytarılık yapardı çünkü sadece soytarılık yaptığında ciddiye alınırdı. Yozonun hayatı bir çok intihar ve alkol bağımlılığıyla geçiyor alkolden kurtulayım derken bu sefer uyuşturucu bağımlısı oluyor en sonunda deli hastanesine kapatılıyor. Kitabın sonunda abisi yozoyu bir taşraya iyileşmesi için gönderiyor. Dazai'nin hayatına bakarsanız yozo ile benzer yaşanmışlıkları var . Aynı kişi oldukları düşünülsede kesin bir çizgiyle ikisi farklı kişiler diyemiyoruz belki de dazai kendi hayatının ana unsurlarını ele alıp kendi edebi karakterini oluşturdu. Gerçeği bilemeyeceğiz çünkü bilen tek kişi yaşamıyor Kitapta kendisinin yalancı olduğundan bahsediyor bu durumda okur olarak kendisinin yalancı olduğuna mı inanmalıyız yoksa yalancı olduğunu söylediği kitaba mı hangisi gerçek? Dazai bu bütün olayları günlük şeklinde yazıyor. Ölmeden önce ise Kyobaşi barının madamına yolluyor madam da bunu bir yazara teslim ediyor kitap basılıyor. Madam günlükleri okuduğunda yozonun babası yüzünden böyle olduğunu onun aslında bir melek olduğunu söylüyor ve evet bunun günlüğü okuyan biri söylüyor. Belki de dazai bu günlükler ile intihar notu yazmak istemiştir fakat kimsenin onu anlamayacağını düşünüyordur haklıda değil mi anlamanın ve anlaşılmanın imkansızlığını kitapta çok bariz bi şekil de görmüştük. Kendini açıklamak istiyor fakat kimse anlamıyor. Yemek yeme açlık hissetme gibi insani özlelikleri de hissetmiyor hayatında sadece bir kez hayır diyebiliyor o da uyuşturucuyu almayı reddettiği ve bıraktığı zaman. Ağır ama güzel bir kitaptı. Ayrıca sırlarla dolu bir kitaptı Dazai bu günlükleri neden Madama yolladı belki de yayınlansın istedi umarım bize anlatmak istediğini anlayabilmişizdir ne kadar anlaşılmaz bir gerçeğin içinde olsak da... İncelemesini yazarken en çok zorlandığım kitaptı :( Bir kitabın daha sonuna geldik. Görüşürüz "...Ben hala ölmeyi bile becerememiş utanmaz,aptal bir hayaletten 'yaşayan bir cesetten' başka bir şey değildim." İnsanlığımı Yitirirken Osamu Dazai elif
İnsanlığımı YitirirkenOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202560,3bin okunma