···Okunma: 09 Temmuz 2023 18:56 40 yaşıma yaklaşırken, Reşat Nuri Güntekin’i bu kadar geç keşfettiğim için kendime kızıyorum. Onca dizi, film boşuna çekilmemiş. Kendisi favori yazarım olma yolunda hızla ilerliyor. (Bu kısımdan sonrası spoiler içerir) Kitaba gelirsek, İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Kuşadası ve ismi belirtilmeyen anadolu yerleşimlerinde geçmesi beni etkiledi çünkü bahsedilen yerlerde kendim de yaşadım. Anadolu yerleşimlerinin isimlerinin belirtilmeme sebebini anlayamadım. Açıkça yazılsa daha güzel olurdu bence. Tabi bu yerleşimlerde genç, güzel ve yalnız kadınlara davranış şekillerinin rezilce olması sebebiyle isimleri gizlenmiş olabilir. Kitapta en çok etkilendiğim şeylerden birisi de günümüzde de değişmeyen devlet dairelerindeki rezillik: Tanıdığı olmadığı için Ferideyi aylarca bekletmeleri ama bir tanıdık çıktığı anda atamasının yapılması. İnsanların çıkar için neler yapabilecekleri, yardım görüntüsü altında yapılan ikiyüzlülükler… Reşat Nuri Güntekin’in eserlerine sadece kitap demek içimden gelmiyor. Her biri bu ülkedeki haşereleri anlatan yaşam rehberleri. Eleştiri olarak yazabileceğim şey, maalesef Feride’nin aşkının gerçek olamayacağı. Kitapta bahsedilen aşk, bir erkeğin hayalindeki aşk. Yazar erkek olduğu için bunu da fazla eleştirmek adil olmaz. Kısaca kitapta anlatılan ülke hala aynı, zerre ilerleme yok. Bu sürükleyici kitabı elimden düşürmeden 2 günde okudum. Herkese tavsiye ederim.