Çalıkuşu Benim :))
2026 21. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 20:06
Dostlarımm; Reşat Nuri Güntekin’in kaleminden çıkan bu roman, bir aşk hikâyesinden çok daha fazlasıdır. Bu, bir genç kızın gururla ayakta kalma hikâyesidir. Bu, kırıldığı yerden büyüyen bir kalbin
Alıntı
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılap Yayınları · 1999123bin okunma
Yalnızlığın ve Aşkın Kanatlarında Bir Çalıkuşu!
·448 syf.·
2026 14. kitabı
İyi akşamlar 1K! çok güzel ve özel bir Türk edebiyatı klasiği okudum. Yazarın üslubu; gayet açık, anlaşılır ve akıcıydı. ‎ ‎Kitap Karakterleri:
2023 104. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2023 00:44
Annesi, babasının öldüğü yaşlarda kalıp, hemen hemen hiç büyümemiş bir kız çocuğu Feride... Tek bir kişiyi sevmek.. Tek bir adamı sevmek... Sonra, kapamak o defteri. İstememek, reddetmek, sadece yaşamak. Diğer erkeklerin seveceğine inanmamak veya önemsememek, ihtiyaç duymamak.. nasıl olsa bir'i de aynı, bin'i de. Sevgi, insanın özüne yerleşmeye niyetlenirken, inkâr edilir. "Hayır, yok, ne münasebet!" diye tekrar edersin içinden. Ama kalbin onu gördüğü zaman verdiği tepki bambaşkadır. Ne kadar kaçsan da, korksan da, utansan da o mini minnacık öz yurt edinmiştir bir yerlerde. Çıkartabilmek mümkün mü? Tam teslim oldum derken, bu defa aşkla beraber, ihaneti de tadar, öğrenirsin. Hiç düşünmeden çekip gidebilecek kadar cesur olabilir misin? Yoksa olmazlara mı sığınırsın. Yitip giden nedir tam olarak bu noktada; körü körüne bağlılık. Sen kendi duygularını hesaba çekerken ve kendinle meşgulken, unutursun sevdiğinin de erkek olduğunu. Senin Öz'üne yerleşen aşk, onun sadece dilinde kalmıştır. Feride' nin tabiriyle" Ben zaten senin sadece çocuklarının annesi olabilirdim. Bundan fazlasını düşünmek aptallıktı." Bu kitabın tek kusuru yazarın kadın değil erkek olması. Kâmran'a da hak verebilmesi. Benim için güçlü bir karakter Feride, cumhuriyet dönemini düşünürsek.Jane Eyre, Elizabeth Bennet kadar güçlü bir karakter.. bizim de Feride'miz var diyebiliriz. Feride-Kamran aşkı olarak okudum. Sadece Feride' nin duygularına odaklandım. Keyifliydi. Tavsiye ederim..
2024 3. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2024 01:09
Yıllardır sürekli karşıma çıkan ama okumayı düşünmediğim , bu uygulamada gezinirken bir kullanıcının "Hangi kitapta yaşamak isterdiniz?" sorusuna çoğu kişinin Çalıkuşu yazması ve benim hiç
2021 13. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2021 04:33
Feride karakteri gerçekten gözü kara azimli ve biraz(tam bir şeytan) yaramaz bir kız çocuğu tüm hayatı zorluklarla geçmesine rağmen yüzündeki çocuksu tebessüm eksik olmuyor. Hayatı bir şekilde yakalıyor. Ben kitabın dizisini izlediğim zaman hiç ağlamamıştım. Kitapta öyle güzel duygu geçişleri var ki okurken bazen gülerken bazen de hıçkırarak ağlatıyor.
2021 1. kitabı
Okunma: 11 Mart 2021 19:48
Eğer çalıkuşu'nu tek bir kelime ile anlatacak olsaydım “Naif” derdim. Bu kitabı hiç incitmedim. Bazen Feride ile hüzünlenendik bazen de çocuklaştık. Yüreğim Feride ile attı. Türk edebiyatının en önemli romanlarından olduğu malum; yaşı kaç olursa olsun herkesin bitmemesi için çabaladığı ama bir o kadar da rahatça bitireceği bir eser. Şimdiden size de keyifli okumalar dilerim:)
Esselamu Aleyküm:)
2024 9. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2024 12:31
Reşat Nuri Güntekin
'nin okuduğum ilk kitabı tabii ki de
Çalıkuşu
olmalıydı. Bilindik bir eser;) ~~~ Kitabı severek okudum. Feride' nin hayat dolu kişiliği, şakacı tarafı, çocukça tavırları çok hoştu. 14 yaşımda falan okudum herhalde.(çok geçmemiş ki:) Okurken bilmediğim bir sürü kelime vardı. Neyse ki (inkılâp yayınları) kitabın arka kısmında sözlük vardı. Çoğu kelimeye bakmadım doğrusu. Çünkü karşıma aynı kelimeden birden fazla çıkacağını biliyordum. Kendim kavramaya çalıştım kelimelerin anlamını. Anlarsınız ya;) ~~ Velhasıl kelam kitabı beğendim. Herkese sonuna kadar öneriyorum. Okuyun, okutturun... Haydin Allah'a emanet:)
2023 8. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2023 22:04
Bu bir incelemeden daha çok iç dökmektir.. ve ilk incelememdir. Okuyanlar acemiliğimi mazur görün lütfen :) Çalıkuşu... Nerden başlasam nasıl tarif etsem duygu ve düşüncelerimi bilmiyorum. Feride'nin çocukluk yıllarında gördüğüm, ağaç tepelerinde büyüyen kendi çocukluğumdan mı? Daha yirmisinde hayatın gerçek yüzüyle tanışmasındaki benzerliğimizden mi? Yaşadığı bunca zorluğa rağmen kalbinden merhametin ve sevginin eksilmemesindeki benzerlikten mi? Ben bu kitabla kâh güldüm, kâh heyecanlandım, şaşırdım, kâh da için için ağladım. Kısacası bir çok duyguyu bu serüvende yaşadım. Okuma alışkanlığımı bana yeniden kazandıran Çalıkuşu benim için hep, çok özel olarak kalacaksın...
Reşat Nuri Güntekin
sen ne güzel bir yazarsın öyle.. Mutlaka okumayı seven herkes yazarın kalemiyle tanışmalı.
Duygu ve Düşünce
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılap Yayınları · 1999123bin okunma
Ben Gülbeşeker’i çok seviyorum.
2024 1. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2024 04:56
Okuduğum kitaplarda ve karakterlerde kendimden bir parça bulduğumda kitap hakkında iki çift söz etmeden geçemiyorum. Kitap çoğu kişinin bildiği üzere iki gencin aşkını konu alıyor sanabilirsiniz. Fakat bu benim düşünceme göre yanlış bir tabir olurdu. Feride’nin kendi zamanının şartlarına ve yaşına göre şaşırılacak derecede sağlam duruşu beni en çok büyüleyen şeydi. Feride, bir şeylerden kaçmak uğruna Anadoluda oradan oraya savrulan fakat asla pes etmeden içindeki merhamet duygusuyla birkaç küçüğe yardım eden bir öğretmen oluveriyor. Bu genç öğretmen neşesinden bir şey kaybetmeden neleri sahipleniyor, omuzlarına ne yükler alıyor derken kitap akıp gidiyor. Okurken bazen pencereyi güneşli bir güne açıp çalıkuşu sesleri duyuyoruz bazen ise pencerenin karşısında bizi karşılayan zeyniler mezarlığı oluyor. Feride bazen ümitsizliğe düşerek “halbuki gönlüm baştan başa bütün sevdiklerimin ölüleriyle dolu” diyor ama yaşamaktan vazgeçmiyor. Sert ve zarif duruşuyla bir tezata kapı açıyor ama gülümsemesiyle sevdiklerine bir çocuk neşesi katıyor. Çalıkuşu için ne desem ne anlatsam az kalır. Reşat Nuri Güntekin’in bir kadının iç dünyasını bu denli güzel anlatmasını da taktir etmeden geçemeyeceğim. Kitabın bir yerlerinde “bu kadar sevilmeye benim hakkım var mıydı?” diye soruyorsun. Var çalıkuşu çünkü sen onca ihanete ruhundaki kırgınlığa rağmen aşkından ve davandan vazgeçmedin.
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılap Yayınları · 1999123bin okunma
İlk okuduğum kitaba yeniden başlamak..
2025 22. kitabı
Kitaplara olan sevdam ortaokulda okumuş olduğum "Çalıkuşu" romanıyla başladı. İlk okuduğum kitap olduğu için bendeki yeri çok özel ve tarifsiz... Yıllar sonra tekrar okuyarak o büyülü aşkın heyecanına kapıldım. Sayfaları kopmuş, sararmış kitabımın her bir sayfası ayrı bir hüzün, ayrı bir anlam barındırıyor ben de.. Feride ve Kamranın aşkına tanıklık edeceksiniz. Feridenin zorlu sınavı Kamran.. Aşkın ve sevginin en sade, en yâlın hali..

Reşat Nuri GüntekinYazar · 37 kitap
Reşat Nuri Güntekin (25 Kasım 1889;, İstanbul - 7 Aralık 1956; Londra), Cumhuriyet dönemi edebiyatında önemli bir yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Geceve Anadolu Notları gibi önemli eserlere imza atmış romancı, öykücü ve oyun yazarıdır. Hayatı 1889'da İstanbul’un Üsküdar ilçesinde dünyaya geldi. Babası, askeri tabip Nuri Bey, annesi Kars valisi Yaver Paşa'nın kızı Lütfiye Hanım'dır. Reşide adlı kız kardeşi çok genç yaşta hayatını kaybetti, tek çocuk olarak büyüdü. Babası askeri doktor olduğu için öğrenim hayatı boyunca birçok il gezen Reşat Nuri, ilköğrenimine Çanakkale'de başladı. Çocukluk yıllarında dinlediği Fatma Aliye Hanım’ın Udi isimli romanı hayatına iz bırakıp,sanata heveslendiren eserleri arasına girdi. Babasının Çanakkale’deki evlerinde zengin bir kütüphanesinin olması onu kitaplara iten ve yazı yazma kültürünün gelişmesini sağlayan bir araç oldu. İzmir'deki Frerler okulunda bir süre öğrenim gördükten sonra İstanbul’da Saint Joseph Lisesi’nde öğrenim gördü. Yükseköğrenimini Darülfünun Edebiyat Şubesi'nde 1912'de tamamladı. Böylece öğrenim hayatını yirmi üç yaşında bitirmiş oldu. 1927'ye kadar Bursa ve İstanbul’da çeşitli okullarda Fransızca ve Türkçe öğretmeni ve müdür olarak görev yaptı. Görev aldığı okulların bazıları Bursa Sultanisi, İstanbul Beşiktaş İttihat Terakki Mektebi, Fatih Vakf-ı Kebir Mektebi, Akşemseddin Mektebi, Feneryolu Murad-ı Hâmis Mektebi, Osman Gazi Paşa Mektebi, Vefa Sultanisi, İstanbul Erkek Lisesi, Çamlıca Kız Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi ve Erenköy Kız Lisesi'dir. 1927’de Erenköy Lisesi’nden yeni mezun olan öğrencisi Hadiye Hanım ile evlendi. Öğretmenlik mesleğinin yanı sıra edebiyatla uğraşan Reşat Nuri, Halit Ziya’nın eserlerinden aldığı ilhamla hikâye yazma hevesi duymaktaydı . Daha sonra tiyatro edebiyatını benimseyerek bir tiyatro yazarı olmak için uğraştı. Yazı hayatına I. Dünya Savaşı sonlarında başladı. Başlangıçta “Eski Ahbap” (1917) gibi uzun hikayeler, “Hançer”(1920) ve “Eski Rüya” (1922) gibi sahne eserleri, “Gizli El” (1924) gibi romanlar yazan, tiyatro eleştiri ve araştırmaları yayınlayan sanatçı “Çalıkuşu” adlı romanının 1922’de Vakit Gazetesi’nde tefrika edilmesiyle şöhrete kavuştu. Güntekin, 1931'de maarif müfettişi oldu ve bu arada Dil Heyeti'yle birlikte bazı çalışmalarda bulundu. Anadolu’yu baştan başa dolaşmasına neden olan müfettişlik görevi sayesinde ülkenin gerçeklerini yakından görme ve tanıma imkânı buldu. 1939'da ise Çanakkale milletvekili olarak TBMM'de bulundu. Bu görevini 1946'ya kadar sürdürdü. 1941’de tek çocuğu olan kızı Ela dünyaya geldi. 1947'de, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ankara'da yayımlanan Ulus gazetesinin İstanbul kolu olan Memleket gazetesini çıkardı. Güntekin daha sonra müfettişlik görevine geri döndü ve 1950'deBirleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye temsilciliği ve öğrenci müfettişliği görevleriyle Paris'e gitti. Paris kültür ataşeliği yaptı. 1954'te ise yaşından dolayı bu görevden ayrılmak zorunda kaldı. Emekliliğinden sonra bir süre İstanbul Şehir Tiyatrosu edebi heyeti üyeliği yaptı. Güntekin'e Akciğer kanseri teşhisi konulduktan sonra tedavisi için Londra'ya gitti ve orada hastalığına yenik düşerek öldü. 13 Aralık 1956 günü, Karacaahmet Mezarlığı'na gömüldü. Levent’te oturduğu sokağa “Çalıkuşu” ismi, Kadıköy’de ve İzmir’de bir ilköğretim okuluna ve Fatih'te bir tiyatro sahnesine Reşat Nuri Güntekin ismi verilmiştir. Eserleri Hakkında Bilgiler Yazar, öykü, roman ve oyunlarıyla edebiyatımızda önemli bir yere sahiptir. Kahramanları genelde tek yönlüdür. Olay kahramanlarını çevreyle birlikte verir. Anadolu insanını iyi tanıdığını eserlerinden anlaşılır. Bazı eserlerinde genç cumhuriyetin toplumsal ideallerini işlemiştir. Reşat Nuri Güntekin eserlerine konuşma dilinin zenginliğini zorlanmadan yansıtır. Çalışma Yöntemi Hakkında Bütün romanlarının tiyatro halinde senaryoları olduğunu söyleyen Reşat Nuri, Hikmet Feridun'la yaptığı bir konuşmada çalışma yöntemlerini şöyle açıklar: "Roman ve hikâye yazarken konunun evvela asıl canlı noktası, amudi fıkarisi (belkemiği) gelir. Bu amudi fıkaridir ki bana yazmak arzusunu verir. Bu bazen bir vak'a olur, beni alâkadar eden bir vak'a.. Fakat çok kere pek alakadar olduğum insan tipi. (Şu vak'ayı veya şu insanı, şu tipi yazayım) derim. Bu suretle eserin iki adımı atılmış olur. Mevzuu pek iptidai bir şekilde fikrime gelir. Hiçbir zaman hemen derhal bu mevzunun planını yapıp da yazmağa başladığım vaki değildir. Bulduğum mevzuu zihnimde bir köşeye atarım. Onun francala hamuru gibi kendi kendine kabarması için uzun müddet bırakırım. Çok defa aradan birçok senelerin geçtiği de vakidir. Bu müddet zarfında mevzua bazı ilaveler yaparım. Bazı kısımlarını tayyederim, atarım, çıkarırım. Vakaları retuş ederim. Tipleri develope ederim (geliştiririm).. Yazma işine başladığım zaman da çok muntazam çalışırım. Romanın sonunu nasıl bitireceğimi tayin etmeden yazıya başlamam. Evvela umumi bir şema yaparım. Fakat eser henüz definitif (kesin, belirli) olmamıştır. Ortada şahıslar vardır, vakalar vardır, eserin ana hatları vardır. Fakat yazmaya başladıktan sonra şahıslar ekseriyetle hüviyetlerini değiştirirler, evvelce hiç düşünmediğim vak'alar, yeni şahıslar gelir. (Muhit dergisi, 1933; anan: Muzaffer Uyguner, Reşat Nuri Güntekin, Ağustos 1967) Kişilerine sevgiyle sokulan bir romancıdır Reşat Nuri. Genellikle onların gerçek yaşamlarındaki en belirgin özelliklerini yitirmeden yansıtmaya çalışır. Gözlem yeteneği yaşama çok geniş bir perspektiften bakma imkânını sağladığı için romanları geçiş dönemi yaşayan ülkemizden "insan manzaraları" çizme başarısına ulaşmıştır."