İyi ki tanıştım seninle Martin!
2023 15. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2023 17:17
Martin Eden, Jack London’ın kendi hayatından esinlenerek yazdığı otobiyografik bir romandır. Roman, Martin’in kendini geliştirme sürecini ve bu süreçte yaşadığı zorlukları anlatır. (Spoiler)* Eser, Martin’in sevgilisi Ruth ile tanışmasıyla başlar. Ruth, zengin bir ailenin kızıdır ve Martin’in hayatına yeni bir boyut katar. Martin, böylece kendisini geliştirme yolculuğuna başlar. Kendisini okumaya ve öğrenmeye adar. Bu süreçte birçok farklı konuda bilgi edinir. Ancak, Martin’in yazar olma yolculuğu kolay olmaz. Eserleri yayınevleri tarafından reddedilir ve para kazanmak için zorlu işlerde çalışmaya başlar. Jack London’ın Martin Eden romanı, Amerikan edebiyatının en önemli yapıtlarından biridir. Roman aynı zamanda toplumsal sınıf farklarına, bireysel başarıya ve kültür endüstrisine yönelik eleştirileri de içermektedir. Ancak Martin’in yükselme hikayesi, hayal ettiği gibi olmaz. Yazıları, toplumun elit kesimleri tarafından reddedilir ve alt sınıfa ait olduğu tekrar tekrar yüzüne vurulur. Bu eser için Jack London’ın otobiyografisi demek yanlış olmaz. Romanın sonunda baş karakter intihar eder. Bu yüzden çoğu kişi London’ın da aslında intihar ettiğine inanır. Muhtemelen yazdığı karakter gibi Jack London’da kendini yazarlık uğruna mahvettiğini düşünür. Gerçeği asla öğrenemeyecek olsak da ünlü yazar London’ı daha iyi anlamak için Martin Eden mutlaka okunması gereken bir eser. •Yaşamdan hiç korkmadım ama yaşama doyup yaşamaktan bıkacağımı hiç düşünmemiştim. •Haritası ve dümencisi olmayan, varacağı limanı bilmeyen bir gemi gibiydi ve kendini yaşamın akışına bırakmıştı; zaten acı veren de yaşamaktı. •Ama beni anlamana bu denli ihtiyaç duymasam sana bunu anlatmazdım.
Edebiyat & Roman
Martin EdenJack London · Can Yayınları · 2019134,7bin okunma