2023 43. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2023 16:12
“Yasalar böyledir oğlum. Ama sen bilmezsin. Yasalara hiçbir zaman uymadın ki…” Kitap, kurallara ve yasalara asla uymayan bir grup gençle başlıyor. Yapılan kötülükleri ve zulmü ana karakterin gözünden izliyoruz. Ancak ana karakter kitabın sonuna kadar işlediği suçlardan pişmanlık duymuyor. Kendi ahlaksızlıklarını haklı çıkarıyor ve aynısını deneyimlediğinde bile eylemlerinin karmasını yaşadığını anlamıyor. Kitapta taraflar ile devlet arasındaki mantıksız çatışmadan da bahsediliyor. Hiçbiri mevcut kötülüğü yok etmeyi amaçlamaz, bunun yerine onu biri diğer tarafa, diğeri tam aksi yönündü çekişdirir. Mesele şu ki, taraflardan hiçbiri toplumun durumunu düzeltmiyor. Aslında yapmalı oldukları orta yolu bulmaktı. Kitapta en dikkat çekici nokta, gençler ve yetişkinler arasındaki çatışmadır. Kitabın başında gençler ve yetişkinler arasındaki klasik fikir ve görüş farklılıklarını göreceğiz gibi geliyor bize. Ama okudukça görüyoruz ki aslında Gençlik derken toplumda statüsü ve siyasi konumu olmayan güçsüz bireyleri, Yetişkin derken de rütbe ve statü sahibi bireyleri kastediyor yazar. Ve kitabın ana teması, aralarındaki farklardır. “Tahminimce o eski vurup kırmalar, dükkan patlatmalar falan bayağı azal­mıştı. Çünkü polisler, sanki savaştaymış gibi, yakaladıkları azgın gençlere iyice acımasız davranıyor, bıçak, ustura, sapa ve hatta silahla korkunç şeyler yapıyordu.» Bir zamanlar sokaklarda vahşet ve suç işleyen gençleri şimdi polis pozisyonuna terfi ettiler. Ve resmi bir görünüm altında kötülüklerine devam ediyorlar. "Bayağı azalmıştı" satırlarından da anlaşılacağı gibi. Çünkü yapılan hatalar resmi bir statü kazandığında artık yanlış değil, “ölçü” olarak görülüyor. “Dayak yemek dayak atmaktan daha güzel, daha mutlu bir olaydı! Eğer o beyaz ceketli odada kalsaydı ona öbür yanağımı da dönerdim...” Evet beyaz ceketliler, mavi şapkalılar ve daha niceleri… Ve onlara tabe olmak mutlu yaşamak için en rahatı. Kitap, derinlemesine okursanız daha çok keyif alacağınız ironi ve sembollerle dolu.
Alıntı
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009113bin okunma
1 +1'leme
Zihninize sağlık güzel bir inceleme olmuş Sevinç hanım🌟 Stanley Kubrick yönetmelinlİğindeki filmide ayrı bir lezzet tavsiye ederim.