Puan vermedi·92 syf.····Okunma: 15 Temmuz 2023 14:20 》Ağır eserlerin ardından araya dinlenmek için konulmuş kitapların yazarıdır benim için Mustafa Kutlu. Dinlenmek dediysek tek sebep bu değil tabiki. Samimi ve sıcak dilini, bizim içimizden olan üslubunu da unutmamak gerekiyor.
》Kendisiyle oldukça geç tanıştığım Mustafa Kutlu serüvenine Uzun Hikaye ile başlamıştım ve Sır ile de 10.kitabını bitirmiş oldum.
》Konusuna gelecek olursam; kendi halinde çiftçi bir müridin, bir gece ansızın efendisinin kendisine el vermesi ile tekkenin başına geçmesi, fakat buradaki yanlışlar, siyasi bağlantılardan rahatsız olup sırra kadem basması ve bu dergah ile bağlantılı gazeteci, siyasetçi ve ilim insanının hikayesi anlatılıyor.
》Sonraki bölümler müritlerin hayatlarından kesitler ile devam ediyor.
》Sır 8 hikayeden, aslında 8 bölümden oluşuyor. Bunlar birbirinden ayrı gibi görünse de aslında hepsi birbiriyle bağlantılı. Daha önceden yazarın farklı kitaplarını da okuduysanız, bu onun tarzıdır, bilirsiniz.
》Bu bölümlerin isimleri:
Aramakla Bulunmaz
Mürit
Satılık Huzur
Cüz Gülü
》Kitap Türkiye'de toplumsal değişim serüveninin bilhassa 80 sonrasındaki görüntüsüne ışık tutmakta, dergahların yozlaşması, tasavvufun özü unutularak yapılan yanlışlar ve davalarına göre davranmayan insanlar, cahillik, israf, gösteriş, haram gibi bir çok konuya değinmektedir.
》Mustafa Kutlu'nun bir çok eserinde gördüğümüz gibi burda da asıl konu: yozlaşma.
》Hayata dair bir çok güzel mesaj veriyor ve her zamanki gibi dili hafif, üslubu yumuşak ve samimi olmasına rağmen, ben bu kitabın içine çok giremedim. Konu olarak da bana çok hitap etmedi. Yani Mustafa Kutlu okuyacaklar için başlangıç kitabı olmamalı diye düşünüyorum.
》Yine de vardır bu kitabın da zihnimizin bir yerlerine ektiği güzellikler. "Ha çiçek, ha kitap..." :)