Mutlu Olma Sanatı, Arthur Schopenhauer
2023 1. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2023 00:00
"Yaratıkların en mutsuzu insandır." Böyle bir söz söyleyen Arthur Schopenhauer "Mutlu Olma Sanatı' kitabını nasıl yazmış olabilir? Kitabın kapağını açmadan incelediğimizde görüneceği üzere 45 hayat kuralından oluşan, insanı mutluluğa yönlendirecek bilgilerin yer aldığını düşünürüz. Ama kitabı açıp okumaya başladığımızda durumun tamamen bu şekilde olmadığını görürüz. Kitaba başlarken hayattan beklediğimiz mutluluk, kitabı okumaya devam ettiğimizde ise hayatın bizi ne gibi durumlara sokacağını hayal bile edemeyiz. Beklenti içinde olmak çoğu zaman hayal kırıklığına dönüşebilir. Tam da bu konuya değiniyor Schopenhauer. İnsanın elindekileri ile yetinmesi ve onu kaybederse ne olacağını düşünmemizi İstiyor. Gerçekten de bu şekilde düşündüğümüzde önemsemediğimiz, yeni şeyler arayışındayken elimizden kayıp giden bir şeyi düşünelim. Durum ne olurdu? Zamanla istenilen şey de bir kayıba dönüşebilir. Geriye ne kalır peki? Mutsuzluk... Kitapta daha çok mutlu olmak yerine mutsuzluğa nasıl katlanırız ve daha az nasıl mutsuz oluruz üzerine yazılmış sanki. Kitaba devam ederken filozofun insanın asla mutlu olamayacağını ve zaten insanın temelinde acı ve mutsuzluğun yer aldığını söylediğini görebiliriz. Kitapta insanın kendi ile vakit geçirmesi ve neşeli olması öneriliyor. İnsan acı vermeyenin peşinden koşmalıdır. Kendine yetebilmeli ve ne kadar az mutsuz olabiliyorsa bu kötümser hayatı ona göre yaşamalıyız. Kitabı okurken tahmini 15 gün içinde bitirdim. Kısa bir klasik olsa bile felsefi ve düşünce konulu bir kitap olduğunu unutmamak gerek. Tam anlamıyla anlamak için kitabı uzun bir süre sonra tekrar okunması gerektiğini düşünüyorum.
Felsefe-Düşünce
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 202017,7bin okunma