Puan vermedi·308 syf.····Okunma: 02 Şubat 2023 22:43 Bu kitap için "hayatın matematiği"ni anlatıyor diyebilirim. Tıpkı matematikte olduğu gibi hayatta da kesişim kümeleri vardır çünkü. İnsanların yolları kesişir, hayatları kesişir. Bu kitapta da hayatları kesişen 3 kişinin ağzından olayları okuyoruz. Bölümlerde aynı olayları yaşayan insanların olaylara nasıl farklı baktıklarını ve bu bakış açısının bir diğeri tarafından da yine nasıl bambaşka yorumlandığını görüyoruz. Yani aslında insanların neyi, neden yaptığını hiç bilmiyoruz; sadece yorumluyoruz. Bilirsiniz ki yorumlamak da tam olarak bizim kendi deneyimlerimiz, baktığımız açı ve durduğumuz yerle ilgilidir. Mesela sen elmayı seviyorsun diye elmanın da seni sevmesi şart değildir bunu bilirsin, kabullenirsin de. Ama elmanın da seni sevdiğini düşünürken o seni mecburiyet olarak görüyorsa? İşte bunu bilemezsin. Bu durumda hayatta " mutlak gerçek" diye bir şey kalmıyor. Aslında hayatımızda bildiğimiz -bildiğimizi sandığımız- çoğu şeyi de bilemeyiz bu durumda. Bunun yanında kitapta savaş dönemi çok güzel anlatılmıştı, köprünün anlatıldığı o bir paragrafı birkaç kez hissederek okumanızı öneririm. Kısacası kitabı çok sevdim ancak hâlâ anlamadığım, kaçırdığım çok şey olduğunu hissediyorum. Bir gün mutlaka tekrar okuyacağım. Tavsiyemdir.