Jane Eyre
2023 15. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2023 16:37
Benim okurken kendimi çok kaptırdığım ve birebir her satırını yaşadığım bir kitaptı. İngiliz Edebiyatına başlarken (özellikle Bronte kardeşler) büyük bir heyecanla başlamıştım, gerçekten bu heyecanımı da büyük ölçüde depreştiren bir kitap oldu. 19 yy. İngiltere'sinde geçen Jane Eyre; küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş, dayısının himayesine alınmış fakat oraya da tutunamamış; dönemin katı kurallarına aykırı davranan ve kendi ayaklarının üzerinde durabilen, bunu öğütleyen bir kadının hayatının bir kısmını konu alıyor. Dayısının çocukları ve eşiyle yıldızı bir türlü barışamayan Jane'i, yengesi bir yatılı okula verir. Bu yatılı okulda uzun zaman kalıp mezun olan Jane, mezun olduğu bu okulda mürebbiye olarak çalışmaya devam eder. Birkaç sene sonra bir evin küçük kızına mürebbiyelik yapabilmek için okuldan ayrılır. Aslında kitabın asıl burada başladığını söyleyebiliriz. Kitap, her ne kadar Jane'nin çocukluğundan kesitler barındırsa da bu evde yaşadıkları hikayesinin başlayışıdır. Mürebbiyesi olduğu Adele'nin manevi babası Edward Rochester ile aralarında karşı konulmaz ve anlam veremedikleri bir çekim olmuştur. Bu çekim de Jane'nin hikayesini yazması için bir vesile olmuştur. Jane karakteri ile Çalıkuşu Feride karakteri benim kafamda çok karşılaştırdığım ve benzettiğim bir karakter oldu. Gerek kader çizgileri gerekse kendilerinden emin, ayaklarının üzerinde durabilen kişiliklerde olması kitap evreninde birbirinin ikizleri olduğunu düşünmeme sebep oldu açıkçası... Edward Rochester içinse, asla duygu durumumu oturtamadığım bir karakter oldu. Başlardaki belirsizliği beni bile yormuş ve yıpratmıştı ki kendisi yüzünden kitabı okumaya ara verdim... Ama ara ara Jane'e karşı olan naif yaklaşımı beni kendisine ısındırıyordu. Genel olarak beğendiğim ve içinde yaşadığım bir kitap oldu.
Aşk - Edebiyat - Roman
Jane EyreCharlotte Brontë · Can Yayınları · 202042,1bin okunma