·155 syf.····Okunma: 23 Temmuz 2023 00:00 Holokost’tan kurtulan, buradan elde ettiği deneyimler ışığında “Psikiyatrinin Üçüncü Viyana Okulu” olarak da bilinen logoterapinin temelini atan nörolog ve psikiyatr Viktor Emil Frankl tarafından İkinci Dünya Savaşının bitiminden bir yıl sonra bizlere kazandırılan eser üç ana bölümden oluşuyor. 92 yıllık yaşamına, hepsi savaş sonrasında yazılmış 39 eser sığdırmış yazarın en çarpıcı eseri olarak kabul edilen “İnsanın Anlam Arayışı” (Almanca ilk adıyla -Yine de Hayata Evet) ilk bölümünde bizlere Auschwitz de dahil olmak üzere dört farklı toplama kampındaki deneyimlerini tüm çıplaklığıyla aktarırken; kamptaki bir tutuklunun yalnızca bedenine değil belirsizlik ile esir edilmiş zihnine misafir olma şansı da veriyor.
Yazarın acı deneyimlerini roman diliyle aktardığı kitabın ilk bölümünü çok beğendim.
Kitabın ikinci bölümünde Dr. Frankl kurucusu olduğu Logoterapi’yi tanıtırken “Logoterapi’ye göre insanın yaşamında anlam bulma çabası, temel motivasyonel gücüdür. Bu yüzden de anlam isteminin, Freudcu psikanalizin dayandığı haz ilkesinin olduğu kadar “üstünlük istenci” terimini kullanan Adlerci psikolojinin odağındaki güç istemcinin de karşısında olduğunu söylüyorum.” ifadelerini kullanır. İlk bölüme göre daha ağır olduğunu düşündüğüm ikinci bölümde kendimce açıklar bulduğumu ifade etmek isterim. Özellikle bazı motivasyon yöntemlerinin inanç ile ilişkilendirilme biçimini rahatsız edici buldum. Dr. Frankl’in de belirttiği gibi kitapta çok özetle bahsedilen logoterapinin derinliklerine inildiğinde çok daha faydalı bilgiler bulunacağına emin olmakla beraber okuyucuya aktarılan kısım için linçlenmeyeceksem “Pollyannacılık”benzetmesi yapabilirim Bazı durumlarda kurtarıcı olmakla beraber toksik pozitiflikle karıştırılmaması gereken bu yöntemi daha detaylı inceleyeceğim.
Kitaba 1984 yılında, Dr.Frankl’in 1983’te Batı Almanya’daki Regensburg Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Dünya Üçüncü Logoterapi Kongresi’nde verdiği dersten eklenen, üçüncü bölümde ise Trajik İyimserlik Lehine başlığı altında trajik üçlü kabul edilen (1) Acı, (2) Suçluluk ve (3) Ölüm gerçeklerine rağmen hayata nasıl -evet- diyebileceğimizin yöntemleri anlatılmaktadır. Buna göre; (1) Istırabı bir insan kazanımına ve edinimine çevirme; (2) suçluluktan kendini iyiye doğru değiştirme olanağı çıkarma ve (3) hayatın geçiciliğinden sorumlu davranış için teşvik edinme yöntemleri ile anlam bulmak mümkündür.
Anlam arayışı yolculuğumuzda başarılı olmamız dileğiyle..