···Okunma: 21 Temmuz 2023 21:43 İnsanoğlunun yaşadığı cenneti nasıl bir cehenneme çevirebileceğini anlatan önemli eserlerden biri "Sineklerin Tanrısı".
Özellikle ilerleyen sayfalarda aklın nasıl bir kenara atıldığını, tamamen içgüdü ve zorbalıkla hareket edildiğini; Domuzcuk'un aralarında en akıllısı olmasına rağmen, Jack ve diğer çocukların H...tler gibi hareket etmesinden anlayabiliyoruz.
Kitaptaki karakterlerin çocuk olmasına rağmen hareketlerinin tıpkı yetişkinler gibi olduğunu bazı durumlarda görebiliyoruz. Bu da kitaptaki anlatımın sembolik olduğunu gösteriyor bize.
İlerleyen safhalarda gücüne güç katan Jack, insanoğlunun nasıl bir şekle bürünebileceğini, ne kadar kötü olabileceğini en iyi şekilde gösteriyor bize (Roger'in de hakkını yemeyelim şimdi). Hele ki yüzüne maskeyi sürmesiyle birlikte içindeki tüm utanç ve vicdan duygularını bir kenara bırakıp istediğini yapabileceğini düşünmesi buna bir örnek.
Ralph (başlarda olmasa da), Simon (her ne kadar kendisini göstermese de) ve Domuzcuk kitaptaki karakterler arasında en sevdiklerim oldu. İçlerinde ne olursa olsun hala daha vicdani duyguları olan, akıllarını kullanabilen, gerçekten kurtuluşu isteyen ve diğer saçmalıklarda gözü olmayan onlardı çünkü.
Anlatıma gelecek olursak, bazı kişiler modern klasiklere ilk bu kitaptan başlanılmaması gerekildiğini, sıkıcı olduğunu, anlatımının ağır olmasından bahsetmiş. Ben de ağır kitaplar okuyamam fakat bu kitap gerçekten ağır bir kitap değil. Üzerine çok az düşünmeniz bile verilen mesajları ve anlatılmak istenenleri anlamanız için kâfidir. Ben okurken anlattıkları gibi sıkılmadım. Bir iki sayfa durgun geçtikten sonra aksiyon başlayıveriyor. Amma velakin size şunu söylemem lazım, kitapta çok fazla betimleme var. O betimlemeler ne yalan söyleyeyim beni biraz zorladı açıkçası. Onun dışında kitabı herkese tavsiye ederim okuyup da anlayamayacağınız bir şey olduğunu sanmıyorum.
Küçük incelememin sonuna geldik :), paylaştığım alıntılardan da neler anlatılmak istendiğini anlayabilirsiniz. İncelemeyi vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim:)