2023 73. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2023 22:12
Bu kitabı bir çocuk kitabı olarak değerlendirmeyin. Bu kitap her çocuğun hakkı olan eğitimin önemine değiniyor. Her çocuğun yüreğinde olan okuma isteğini anlatıyor. İsteyen her çocuğun hayallerini gerçekleşebileceğini gösteriyor. Bence hepimizin bu kitabı okurken Lo'dan öğreneceği şeyler var... Lo. Adı Yüksel ama herkes ona Lo diyor. O, okula gitmek isteyen küçük bir çocuk. O, okula gitmeden okuma yazma öğrenecek kadar zeki bir çocuk. O, tek dileği okul okuyup anne babasına hatta tarlada kendi ailesi gibi çalışan insanlara yardım etmek olan kendi küçük ama kalbi büyük bir kahraman. O, okula gitmek için mücadeleden vazgeçmeyen ve kendisi gibi tarım işçisi olan her çocuğun okula gitmesini isteyecek kadar yüce gönüllü bir çocuk. .... Kitapta adı Yüksel olan ama çavuşun kendisine Lo diye hitabından sonra herkesin kendisine Lo dediği küçük bir çocuğun okula gitmek için verdiği mücadeleler anlatılıyor. Lo, okula gitmeden okumayı öğrenecek kadar zeki bir çocuk ve bunu başardı da. Okula gitmeden okumayı öğrendi ve bu bilgisini kullanarak ailesine ve özellikle de çavuşa okula gitmek istediğini anlatmak için her yolu denedi. Kitapta pek çok komik ve eğlenceli karakterler var ama okurken çok az yerde gülebildim. Bir çocuğun okula gidebilmek için verdiği o zorlu mücadele beni daha çok etkiledi ve hüzünlendirdi. Çavuş ve karısının israf olmasın diye yaptıklarını okurken bayağı bir eğlendim ama. Mesela kitapta şöyle bir şey geçiyor. Çavuşun karısı evinde o kadar taze ekmek varken sırf israf olmasın diye önce bayat hatta kuru olanlarını yiyor. (İsraf olmasın diye yediklerinden dolayı kadın 200 kilo olmuş). Sonra çavuşun oğlu -Lo ona tabletli çocuk diyor- kendisine verilen tabletle sırf tablet israf olmasın diye bütün gün yerinden kalkmadan tabletle oyun oynuyor. Çavuş tarlada toplanan üründen bir parça bile kalmasın diye tarlayı baştan sona dolaşıyor... Bu ve bunun gibi daha pek çok eğlenceli yerler var. Eğitim önemli ve her çocuk bunu hak ediyor. Okumanın önündeki her engel kalkmalı. İstediğiniz zaman başarabilirsiniz. Yeter ki mücadele etmekten vazgeçmeyin. Bu mücadele elbette zorlu olacak. Ama Lo gibi pes etmeden üzerine gittiğinizde başaracaksınız. Fakat Hiçbir zaman o yaşadığınız zorlukları unutmayın ve o zorlukları yaşayanlara da destek olun. Birlikten kuvvet doğar. Unutmayın... Selametle kalın, hoşçakalın.
LoŞermin Yaşar · Doğan Kitap · 20221,906 okunma
4 +1'leme