···Okunma: 26 Temmuz 2023 13:06 Eserde Portekiz'in sömürgesi durumundaki bir Afrika ülkesi olan Angola'nın bağımsızlığını elde etmesi ve sonrasında ülkede patlak veren olaylar silsilesi Ludo adlı karakter özelinde anlatılıyor. Eser "Ludovica (Ludo), hiçbir zaman gökyüzüne bakmayı sevmedi." şeklinde vurucu, çarpıcı ve merak ögesini kışkırtıcı bir cümle ile başlıyor. Eserdeki her bir bölümün önceki bölümde okuyucuda oluşan soru işaretlerine cevap mahiyetinde olması bu ilk cümlenin edebi bir ustalıkla yazar tarafından tercih edildiği düşüncesini güçlendiriyor. Ludo, daire kapısının önüne ördüğü duvarla dış dünya ile bağlantısını keserek takriben 30 senelik zorlu, yıpratıcı, iç muhasebelerle geçecek yaşamının en zorlu evresine ilk adımı atıyor. Evin duvarlarına yazdıkları Ludo'nun duygu ve düşünce dünyasından dışarı taşırabildikleri olacaktır. Eserde gerek savaş ve kıtlık gibi olumsuz durumların yıkıcı etkilerinin Ludo özelinde ülke halkına yansımaları gerek sancılı değişimler gerekse ülke tarihi ve kültürüne ilişkin bilgiler edebi bir şölenle eserin sürükleyiciliğine hizmet edecek üslupla anlatılması kitabın okunması için haklı bir gerekçe daha oluşturuyor. Eserin adı ile içerik arasındaki bağlantı ise eserin sonlarına doğru olan bölümlerdeki okumayla son yapboz parçasının yerleştirilmesiyle sağlam bir şekilde kuruluyor. Kitaba şans verilmeli, kitap tavsiye listelerinde yer almalı, okunmalı ve okutulmalı. Herkese keyifli okumalar diliyorum.