2023 41. kitabı
#eszeyno1 Merhaba arkadaşlar! Bugün size #zan adlı bir eser ile geldim. Fantastik severler için önereceğim bu eser ezberleri bozuyor. Çünkü ham fantastik hem de tasavvuf içeriğinde ilerliyor. Üstelik bu durum kimseyi rahatsız etmiyor çünkü akıcı ve anlaşılır üslubu sayesinde okurken eserin içinde kendimizi buluyor ve bir anda dünyadan uzak bir evrene ışınlanıyoruz. Kurgunun güzelliğide bizim bu yolculukta harika bir serüvene çıkmamızı sağlıyor. Hikayeyi benim için farklı kılan tarafı kesinlikle ilahi boyutundan kaynaklıydı. Okurken odağımı hiç kaybetmeden okumam bunun en büyük kanıtıydı. Kitapta yer alan karakterler ve özellikleri bizlere tanıdık gelmesi kitabın tasavvufi bilgileri bize aktarırken kullandığı bağlayıcı karakterleriydi. Yazar bu kurguyu eksik bırakmıştı. Düşünülen fikir kesinlikle orijinaldi ve bu orijinalliği daha fazla kullanması gerekiyordu. 150 sayfadan daha fazlasını hak eden bir kurgu olduğunu düşünüyorum. Aranılan hazinenin koruyucuları ve kitapta tasviri yapılan arklar ve ilk arkların ulvi görevi bize dini anlamda tanıdık gelecektir. Zan karakterinin özellikler ve aslında hazine ile olan bağı bana dört büyük melekten biri olan Cebrail a.s hatırlattı. Kitapta yer alan babasız doğan karakter ise Hz İsa’yı ve daha fazla bağdaştıracağınız bir çok karakter. Yüzyıllar süre gelen bir serüvende aradığınız ve saklı olan hazinenin koruyucuları ve tehlike arz eden arayıcıları da bizlere çok güzel mesajlar bırakıyor. Bu mesajların ne anlam ifade ettiğini anladığınız takdirde bulacağınız her cevap sizi öz benliğinize ulaştıracak belki de. Kim bilir belki bizimde büyük bir hazinemiz vardır? @fatihsalvan_ @martiyayinlari
Zan - Bir Arifin Fantastik RomanıFatih Şalvan · Martı Yayınları · 2022207 okunma
bence cesur ve özgün bir deneme. Tasavvufi temaları alıp fantastik bir kurguya yerleştirmek kolay değil ama Fatih Şalvan bunu sade, yer yer şiirsel bir dille yapmış. Anadolu'dan beslenen bir anlatı dili kullanması hoşuma gitti. Klişe Batı fantastik dünyalarının dışında, daha bize ait, daha tanıdık bir evren yaratmış.