·396 syf.····Okunma: 19 Temmuz 2023 00:00 Öncelikle, klasikleri okumanın verdiği hazzın etkisine değinmem gerek. Yıllara meydan okuyan bu eserlerin büyüsü bambaşka. Hikâyede , bir karaktere selam verip alabilecek kadar olayların içindesiniz.
Arkadaslarimla, klasikleri bir nedenle eleştiriyoruz. O da uzun tasvirler. Tabi ki dönemin koşulları göz önüne alınırsa belki o dönemin göze batmayan hatta gerekli olan bir gereğidir. Hızlanan hayatla, hızlı bitecek kitaplara yönelmemizden-ya da bizim eksikliğimizdir- bu eleştirimiz.
Okuyanlar bilir, okumak isteyenlere, kararsızlara, biraz olsun açıklamaya çalışayım eseri.
Bu dönemin edebiyat akımı "Romantizme" de bir tepki niteliğindedir bu eser. Akıl ve mantıktan sıyrılmanin ilk kıvılcımı bu roman kahramanımız ile başlar.
Romanlarda okuduğu aşklara özenen, ana kahramanımız Madam Bovary; kitaplardaki tutkulu aşkın peşindedir. Biraz bencil, biraz küstah kişiliği ile duygularının peşinden düşünmeden gider.
Madam Bovary, Charles Bovary ile evlendikten sonra sıradanlaşan aşk hayatına yeni maceralar eklemek ister. Aslında tek suçu duygularının peşinden gitmesidir. Elbette duygularımız bizi yönlendirir, peşine takılabiliriz fakat insan olarak sorumlulukların ötesine geçmek, düşüncesizce sadece kendi hislerini ön planda tutmak insanı muhakkak bir felakete sürükler.
Diğer kahramanlarımıza da değinmek gerekirse,
Leon: Madam Bovary'nin sevgilisidir. Aslında ruhen bir derinliği de yoktur. Alelade bir insan diyebiliriz. Madam Bovary kitaplardaki aşkı Leon'da bulamaz.
Rudolphe: Maddi hazlarin peşinden koşan, kadın ruhundan anlayan bir karakter, fakat maddiyata verdiği önem duygularının önüne geçer. Ki Madam Bovary'yi asıl hüsrana uğratan da o'dur.
Leheureux: Roman boyunca beni en çok geren karakter. Felaketlerin baslaticisi diyebiliriz.
Daha birçok karakterin de içinde bulunduğu bu romanda üzüldüğüm ise Charles Bovary'ydi. Her ne kadar baş kahraman Madam Bovary'de olsa, onun tüm hatalarının acısı bu karakterde toplanıyor. Bazen saç baş yoldurtur derece saf olabiliyor. Bunun sevgiden mi kaynaklandığını sorguluyor insan. "Bir karakter bu kadar iyi niyetli olamaz." diye geçiyor insanin icinden. Bu derece iyilik insanın doğasına aykırı olmalı dedirtiyor.
Toplamak gerekirse bir kadının duygularının peşinden giderken nasıl savruldugunu göreceksiniz. Çıkarlar, beklentiler, hazlar; güzellikler, çirkinlikler ve duygular... Bir bir beliriyor romanda. Yanlışın içinde tutkuyu bulurken bir masum histe ihanete rastliyorsunuz. Sevmek mi zor olan yoksa katlanmak mi anlam veremiyorsunuz. Tam hüküm verip kahramanı suçlu ilan edecekken bir an da empati kurup affedebiliyorsunuz. Muhteşem bir duygu sarmalı içinde güzel betimlemeleri ile sizi bekliyor olacak kitap.
Keyifli okumalar.