Bavula Sığmayan
2023 24. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2023 13:53
Nermin Yıldırım’a geç kalmış olarak ilk kez Dokunmadan kitabı ile rast geldim. O kitabındaki anlatım dili, yüzünü coğrafyanın içine yöneltme biçimi çok hoşuma gitmişti. Onunla olan okuma yolculuğuma bu sebeple devam ettim. Romanlarından evvel öykülerini okumak daha mantıklı geldi. Tüm bu sebeplerden ötürü sıcaklardan bunalmışken serin öyküler iyi gelir diye düşündüm. Bavula sığmayan kitabı adını içindeki öykülerden birinden alıyor, her ne kadar öykü beni çok derinden etkilemese de isim- Bavula Sığmayan- bir kitap için çok çarpıcı bir isim. Kitap üç bölümden ve bu bölümlerin alt bölüm öykülerinden oluşuyor. İlk bölümde anlatım oldukça yoğun aynı olay mevzu bahis olayı yaşayan kahramanların gözünden , dilinden ayrı ayrı anlatıyor. Anlatımın her karakterin gözünden yapılması ayrıca sevdiğim bir yol oldu. Nermin Yıldırım sanki uzunca yıllar hep bakmış ve gördüklerini belleğine kaydetmiş de artık taşıyamaz hale gelince döküp durmuş ve sayfalarca kitap olmuş. İşte Bavula Sığmayan tam da böyle bir şey eser fikrimce. İlk iki bölümdeki öyküler oldukça yoğun bir anlatıma sahip ve lezzetli bir dil ile kaleme alınmış. Üçüncü bölümdeki öykülerde oldukça kısa bana göre durum öyküleri. İşte bu öykülerin yeri sanki bu kitap olmamalıydı. Çünkü artık öyle bir noktaya geldim ki okurken öykü zehirlemesi yaşayacaktım. Belki de kitap sadece ilk iki bölüm olan “Aile Yalanları” , “ Dolunay Kaçıkları” dan oluşsa çok daha iyi olurdu. Üçüncü bölüm olan Kronos Aylakları içindeki öyküler ise başka bir kitapta toplanabilirdi. Genel gözlemim şu ki Nermin Yıldırım bu öykülerinde de semtimizde, sokağımızda yaşan komşumuzu, cinsel eğilimi sebebiyle kabul edilmeyenleri, geleneğin kıskacında ruhen ölenleri, kadın olarak öldürülenleri , çocuk olarak sevilmeyenleri yani hepimizi anlatmış. Hepsi birbirinden güzel bu öyküler kesinlikle okunmalı, bilinmeli, farkına varılmalı … benim en sevdiğim “Bir “Bir Mahizer Zamanı” oldu. Mahizer’in ışıl ışıl yüzü nasıl kapkaranlık bir toplum elinde kararıyor. Torunu nasıl aynı karanlık toplumun elinde yitip gidiyor ..
Bavula SığmayanNermin Yıldırım · Hep Kitap · 20225,5bin okunma