2023 22. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2023 15:02
Müthişti! Kitabın ilk cümlesinden başlıyor bu müthişlik.Kitabtan nasıl bir ders çıkarmamız gerektiğini daha kitabın girişinde yazan "Bakabiliyorsan, gör. Görebiliyorsan, fark et." (Nasihatler Kitabı) sözü bize anlatıyor. İlk bakışta ne kadar da sıradan bir cümle değil mi? "Bakabiliyorsan, gör. Görebiliyorsan, fark et." Peki neyi fark etmeliyiz? Kendimizi fark etmeliyiz, toplumu fark etmeliyiz, toplumsal olayları fark etmeliyiz, toplumsal ahlakı fark etmeliyiz. Toplumsal ahlak çökerse toplum çöker. Evet, tam olarak bu.TOPLUMSAL AHLAK ÇÖKERSE TOPLUM ÇÖKER! Kitapta çok fazla ayrıntı var. Hatta bu ayrıntılar iğrenmenize sebeb olabilir, midenizi bulandırabilir. Amma ve lakin anlatılanların hepsi günümüz gerçeklerin bir yansıması bence. Sorgulamalıyız. Kendimizi, yaşamımızı, olaylar karşısındaki tutumumuzu. Ahlaksızlığa karşı tutumumuzu. Tecavüzleri karşı tutumumuzu.... Ve kör kalmamalıyız. Olaylara karşı, ahlaksızlığa karşı kör kalmamalıyız. Görebiliyorsak fark etmeliyiz, fark edebiliyorsak harekete geçmeliyiz. Ve en önemlisi ilk önce kendimizden başlamalıyız. Müthiş bir kitap. Sizi alıp sürükleyecek, merakınızı arttıracak. Belki de sizi daha "sağduyulu" yapacak. Kesinlikle herkesin okuması gereken bir kitap. Şiddetle tavsiye ediyorum.
İnceleme
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022132bin okunma