n.

@jeunedn
2023 15. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2023 20:24
Baba… Kimileri için bir lütuf ilken kimileri için buruk bir yutkunma sebebi olabiliyor. Kimilerinin ise hiç tatmadığı bir duygu. Kafka mizacının 4 olması sebebiyle kendimle çok yakınlık kurduğum bir yazar oldu, öyle ki kitaplarından biri dönüm noktam dediğim 3 kitaptan 3. olmaya hak kazandı. Babaya Mektup kitabını özellikle şu dönemde seçmenin sebebi zor bir dönem geçirmemdir, haliyle salya sümük ağlayarak okumuş olabilirim. Bir baba düşünün ki tamamen despot bir karakter. Ve yine bir çocuk düşünün ki babasına rağmen kendini suçlayan problemi kendinde arayan bir franz. Ne acı… Onlar bizi sevmeyi bırakıyorlar, biz yine onları sevmeyi bırakamıyoruz ve bu bizim sonumuzu getiren o zayıflık. Bakın ne diyor kafka; “Senin sırf fiziki yapın bile beni eziyordu. Örneğin aynı kabinde sıklıkla soyunduğumuzu anımsıyorum. Ben sıska, çelimsiz, kuruydum; sen güçlü, boylu boslu ve iriydin. Daha kabindeyken bile kendimi acınası bulurdum, üstelik yalnızca senin değil bütün dünyanın karşısında bu böyleydi, çünkü sen benim için her şeyin ölçüsüsün.” Kafkayı mı suçlayalım babasını rol/model edindiği için? Ya da ona böylesine zayıf hissettiren babasına mı? Yapması gereken çocuğunun zayıflığını kucaklayıp ne kadar farklı ve harika olduğunu hissettirmek değil mi? Her cocuk ebeveynlerine benzemek zorunda mı? Siz hiç siyahi ebeveynlerin beyaz bebekleri olduğunu görmediniz mi? Ya da müzik seven babanın futbola aşık oğlunu? Zaten farklılıklarımızın alaya alındığı, küçümsendiği ilk yer aile kurumudur. Bütün yaralar, hastalıklar aile kurumunda şekilleniyor. Sevgi açı çocuklar, temas ihtiyacını cinsellikle gideren kızlar, böcek gibi hisseden Gregorlar… Babalar ve baba adayları, lütfen bir çocuğun babasına hitabıyla yazdığı bu mektubu okuyun, defalarca. Okuyun ve ilişkinizi gözden geçirin. Çocuklarınızı kusur olarak adlandırdığı özelliklerinden öpün, eşinize en çok çocuğunu sevmeyi öğretin. Zira böyle durumlarda kadınların önceliği hep eşleri oluyor. Biz kadınlar içinde hayatta en çok korkacağımız şey bu olsun: eşimizi çocuğumuza öncelemek. Tatsız okumalarınız bol olsun.
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202254,1bin okunma