2023 76. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2023 16:08
Söyle bana Toprak Ana, gerçeği söyle: İnsanlar savaşmadan yaşayamazlar mı?” Cengiz Aytmatov... Kitabı okurken burnumun direği sızladı... Ben ağlamıyorum oysa bu yüzümde ki ıslaklıkta neyin nesi.... 2. Dünya Savaşında Kırgızistan'ın bir köyünde erkekleri askere gidince geride kalanların yaşadıkları sıkıntıları, acıları,kayıpları, umutları ,toprağa nasıl sıkısıkıya sarıldıklarını ele alıyor kitap. Tolgonay adında bir kadının hikayesi.. Tolgonay üç oğlunu ve eşini savaşta kaybetmiş ve çiceği burnunda dul kalmış tazecik gelinini toprağa vermiş bir kadın. Bu savaşlar neyin, kimin eseri?.. Neden doymaz ki insan? Oysa Toprak Ana hepimizi bağrına basmıyor mu? Güneş herkesi eşit ısıtmıyor mu? Gökten yağmur her parsele belirli miktarda yağmıyor mu? Derdi ne ki insanların? Huzur içinde yaşamak varken.. Savaşı zenginler çıkarır, yoksullar ölür. Tamda öyle olmuştu nice tazelerin hayalleri yarım, anaların elleri yüreklerinde,tarlada ekinler, gözlerde yaşlar,açlık ,umutsuzluk... Suçları neydi fakir olmak mı? İstila edilen topraklarını müdafaa edecek kadar özverili olmaları mı?Bütün savaşlar aynı değil midir zaten? Kara toprak ,sevgili Toprak Ana , hepimizi sinesinde barındıran sen'sin.! Bizlere mutluluk vermeyeceksen neye yarar senin Toprak Ana oluşun ? Dünyaya niçin geliyoruz? Biz senin çocuklarınız, bize mutluluk ver, bizi mutlu kıl Toprak Ana! Mutluluk, birbirini tamamlayan ufak tefek şeylerin birikmesinden doğuyor Halk bir denizdir, derin yeride vardır, sığ yeri de... Bir insanın kaderi dağdaki patika gibidir . Bazen çıkar ,bazen iner, bazen de dibi bir görünmeyen bir uçurumun başına gelip durur ,insan tek başına böyle bir yolda ilerleyemez, ama birleşenler birbirine omuz verenler her engeli aşarlar. Zayıf olduğum için acıma hissimi yenemedim. Demiri nasıl tavında dövmek gerekiyorsa ,çekiç darbelerinin nasıl soğutmadan indirmek gerekiyorsa her kelimeyi de öyle tam zamanında söylemek gerekiyordu. O anı geçirince söz soğuyor, katılaşıyor, insan yüreğine taş gibi oturuyor ve bu ağırlığı kaldırıp atmak hiç de kolay olmuyordu İnsanlar savaşmadan yaşayamazlar mı? İki insan tam bir uyum içinde yaşarsa, konuşmadan ya da yarım sözcüklerle bile anlar birbirlerini. Savaş kanlı çizmeleri ile insanları kırk yıl çiğneyip ezebilir, onları öldürebilir her şeyi yakıp yıkabilirdi ama, insan denen varlığa başa eğdiremez değerini düşürüp onu gerçek anlamda mağlup edemezdi. Ekmek ölümsüzdür., iş de ölümsüzdür. Ve toprak... Toprak Ana'dan umudunu kesme. Sen ona bir verirsen o sana bin verir . Kavgayı bırakıp bu güzel tabiatın güzelliklerini görebilsek ! .. Keyifli okumalar dilerim..
Toprak AnaCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202277,9bin okunma
··1 alıntı·