·133 syf.····Okunma: 27 Temmuz 2023 14:46 Romeo ve Juliet.Herkesin hayatında en az bir kere adını duyduğu o başyapıt.Geç olsa da okuma fırsatını elde etmiş biri olarak kitabı yorumlamak istiyorum.Kitap birçoğumuz tarafından aşk kitabı olarak bilinse de bence tam anlamıyla öyle değildi.Ben kitabı okurken daha çok ilahi adaleti hissettim.Belki de 'kardeşim sen ne biliyorsun,bu aşk kitabı!' dersiniz.Hak veririm,haklısınız derim ve şunu eklerim;benim için tam anlamıyla öyle değildi ve bu yüzden de bana başka şekilde hissettirdi.Ben ilk görüşte aşka inanan biri değilimdir.Bana ilk görüşte aşk biraz olağanüstü ve hayal gibi gelmiştir.Bu yüzden Romeo ve Juliet'in aşkı benim için ölüp bitmelik,sayfalarca methiye dizmelik değildi.Tam tersi sonu benim için methiye dizmelikti.
Benim görüşümce;Montague ve Capulet cezalandırılmak için çocukları ilk görüşte aşık olmuştu ya da ilahi adaletin var olması için öyle olması gerekmişti.Düşmanlığın verdiği zararların kefareti ödenmesi gerekiyordu ve sonunda ödenmişti de.Eğer ki böyle olmasaydı Romeo'nun tutkuyla aşık olduğu Rosaline'i saniyeler içinde unutmasını nasıl açıklardık? Ya da tiyatro devam etseydi o zaman Romeo'nun sadık aşkından nasıl emin olabilirdik? En basitinden başka bakış açısı getirelim olaya.Romeo ve Juliet aşkının sonu trajedik olmasa hangi ilk görüşte aşktan farkı kalırdı ki?
Velhasıl tüm düşüncelerimi tek bir çatı altında toparlayacak olursam;
Montague ve Capulet'in cezasının en sevdiklerinden çıkması onlara verilen bir cezaydı ve bu nedenle de düşman çocukları birbirini sevdiler.İki ailenin yıllardır yapamadığı o barışı kalplerinde sağlayıp devamında da trajedik ölümleriyle barış tohumlarını o taşlaşmış toprak olan,iki düşmanın kalplerine ektiler.Belki de aşık olmalarının asıl amacı barışı sağlayıp topluma huzur sağlamaktır.Buna dayanarak da Shakespeare'in sevginin gücünü ortaya koyduğunu da ortaya çıkarabiliriz.Bunun haricinde de kitap okunması açısından kolay ve akıcı bir dille yazılmış ve çok güzel kelime oyunlarıyla kitaba eğlence katılmış.Benim gibi aşkı mantık çerçevesinde inceleyen biriyseniz o zaman 'o büyük aşk'için okumanızı tavsiye etmem ama bütün olarak kesinlikle okumanız gerekir diye düşünüyorum.