Kitabı çok severek okudum . Tarih , kurgu tarihi roman , edebiyat ve güzel sanatlara , hatta sanat tarihine ilgisi olan herkes severek okuyacaktır diye düşünüyorum.
Aslında inceleme yazmayı düşünmüyordum ancak tesadüfen asla okumayın tarzında bir cümle içeren iletiyi görünce - kitap platformunda , kitap sevenlerce yazılmasına en üzüldüğüm cümleler - yazmaya karar verdim.
Tarihi bir dönemi ve önemli tarihi karakterleri başta büyük usta Mimar Sinan merkezde olmak üzere anlatan , tarihi gerçeklere tabii ki kurgunun etkisiyle bazı değişikliklerle masalsı bir hava veren bu güzel kitabın okunmaması nasıl önerilir anlayamıyorum.
Okurlar yazarı, türü, kitabı veya bilumum sebeplerden dolayı bir şeyi sevmemiş olabilirler ancak karşı tarafın objektifliğini bozacak şekilde yorumlar beni rahatsız ediyor açıkcası. Tıpkı kitabın neredeyse tamamını anlatan inceleme yazıları veya kitap sayfaları gibi.
Okumak bazen riske girmeyi ,keşfetmeyi gerektirir .
Elif Şafak edebiyata kazandırdığı güzel eserleri , kendine has üslubuyla mutlaka denenmeli diyor ; Mimar , çırak , fil üçlüsünün başrolde olduğu ; akıcı , merak uyandıran ve okurunu eski zamanlarda yolculuğa çıkaran bu maceraya merak edenleri davet ediyorum.
Ustam ve BenElif Şafak