Kitabı okurken o kadar farklı ve güçlü duyguların esiri oldum ki nasıl anlatacağımı, bunu size nasıl aktaracağımı bilemiyorum bile. Çok kez karakterlere ve yaptıklarına (özellikle Mr. Darcy'e) hayran kaldım, sinirlendim ve güldüm. Jane Austen'den okuduğum ilk kitaptı ama şimdiden diğer kitaplarını da okumak için sabırsızlanıyorum. Çünkü bu kitabında kalemine fazlasıyla hayran kaldım. Yazarın kaleminin farklı bir samimiliği var. Klasik kitaplara ve yazıldığı döneme özgü resmi diyebileceğim bir dille yazılmış olsa da yeri geldiğinde gülebiliyorsunuz ve keyiflenebiliyorsunuz. Austen, kitabı yazarken kullandığı dille okuru etkilemek için bir çaba sarf etmese bile bunu çok iyi becerebilmiş
Oluşturduğu karakterlerle Jane Austen, insan ilişkileri, toplumun yapısı ve birçok evlilik türü ile ilgili güzel tespitlerde bulunmuş. Öyle ki bu tespitlerin çoğu günümüzde de geçerli olan ve hak vereceğiniz türden tespitler. Tabi bunu yaparken güzel mesajlar vermeyi de ihmal etmemiş tabi anlayana
Toplumda farklı konumlarda bulunan, farklı eğitim seviyelerine sahip çeşitli tiplerde karakterler bulunmakta Gurur ve Önyargı'da. Bu sayede bir toplumda görebileceğimiz bütün olayları görebiliyoruz kitabımızda. İsminden de anlaşılacağı üzere özellikle gurur duygusuna ve bu duygunun toplumda ve birey üzerinde doğurabileceği sonuçlar üzerinde durulmuş kitapta. Bu da neredeyse tüm tarih boyunca tartışılan "aşk ve gurur" meselesine biraz daha yakından bakmanızı sağlıyor
Son olarak çok kısa bir şekilde karakterler hakkında düşündüklerimi söyleyerek yorumumu bitireceğim. Yukarıda da bahsettiğim gibi Mr. Darcy'e hayran kaldım. Gurur ve aşk arasında kalmış kalmış olsa da hareketleri ve davranışları yerinde ve çok güzeldi. Gerektiği yerde fedakarlık yapıp gerektiği yerde de gurunu korumasını çok iyi bildi. Olması gerektiği gibi yani. Ana karakterimiz Elizabeth'e hayranlık duyduğumu söyleyemem ama sevmediğimi düşünmeniz beni üzer. Ablasına yani Jane'e daha çok hayran kaldım. Diğer bir hayran kaldığım kişi de Mr. Bingley oldu
Jane AustenGurur ve Önyargı