Kaza Geliyorum Demez
2023 19. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2023 00:27
Everest Açıkhava dizisinden taze çıkmış bir hikâye kitabı: Arta’da Morto! Yiğit Bener’den okuduğum ilk kitap oldu. Kendisi aynı zamanda Vüs’at Orhan Bener’in yeğeni. Yazarın dili oldukça eğlenceli. Hikâye, iki arkadaşın trafik kazası geçirmesiyle başlar. Yunanistan’ın Arta kasabasına bağlı bir bölgede kaza yapan arkadaşların komik hikâyesini okuyoruz. Hikâye, kahramanların ağzından sırasıyla anlatıldıktan sonra yan karakterler eşliğinde devam ediyor. Yaşadıkları kazanın sebep olduğu sıkıntılar esprili bir dille anlatılıyor. Hikâyede yer yer siyasi dokundurmalar da var. Olay örgüsündeki mizah, son ana kadar sürüyor. Hikâye kahramanlarından biri ise kitabın başındaki ithaftan da anlaşılacağı üzere yazarın kendi dostlarından. Kazazede kahramanlardan birinin yazar olması, diğerinin bir zamanlar çevirmen olarak çalışması, yine doktor kahramanların ve tıbbi terimlerin yer yer karşımıza çıkması bana Yiğit Bener’in bu anlattığı hikâyede yaşanan olayların bir benzerini gerçek hayatında da yaşamış olabileceği izlenimi verdi. Kendisi yazarlığının yanı sıra çevirmendir ve tıp eğitimi almıştır. Kitabın sonlarına doğru kurguda ve biçimde oldukça keskin bir değişim oluyor. Hikâyeden tiyatroya geçişi görüyoruz. Hikâyenin bu son bölümlerini tiyatro metni şeklinde okuyoruz. Yaşanan kaza ve akabinde gelişen olaylar, birdenbire bambaşka bir yere bağlanıyor ve olağanüstü ögeler hikâyeye dâhil oluyor. Bu geçiş benim hoşuma gitti. Yazarın özellikle bu bölümde yaptığı ‘’insan’’ eleştirisi dikkat çekici. Bir solukta okuyabileceğiniz, mizahi üslubuyla okurunu eğlendiren, zaman zaman yaptığı dokundurmalarla da düşündüren samimi bir hikâye. Bakalım kahramanlarımız Arta’da mortoyu çekecek mi?
Arta’da Morto!Yiğit Bener · Everest Yayınları · 202327 okunma