Ordu üniversiteyi bastığında, tuvalette şiir kitabı okuyarak hayatta kalan bir kadının hikayesi Tılsım.
Böyle tepeden, ortadan bir giriş yaptım ama kitaba dikkatinizi çekmek istedim. Çünkü Bolano 1968 olaylarında, Mexico’da ordu ve polis üniversiteyi bastığında bir kadın tuvaletlerde saklanıyor. Bu gerçek bir olay. Bolano, Auxilio karakteri üzerinden kurguluyor. O direnişin sembolü, Meksika şiirinin anası. Bir parantez, Bolano direnişi ve şiiri birbirinden ayırmaz.
Auxilio’nun hikayesi Vahşi Hafiyeler’de var, bence kitabın en çarpıcı hikayesiydi. İkinci görsele geçtiği bölümü ekledim. Tılsım’da detaylandırıyor. Bolano’nun alteregosu Arturo Belano’nun gençlik zamanları da anlatılıyor. Vahşi Hafiyeler’in hemen öncesi dönem. Bolano’nun Şili’ye geçmesi Pinochet rejiminde tutuklanması da geçiyor. Ama detayları yazmamış.
Tılsım’da anlatıcı Auxilio, olayları zamansal bir sırayla yazmıyor. Tüm anıları aynı anda yaşıyor gibi.
Tılsım, başlangıç kitabı olabilir de olmayabilir de Seçin bir Bolano kitabı başlayın, hepsini de okuyun bence Profilimde sabitlenmiş gönderilerde Bolano edebiyatından bahsettim. Öne çıkanlarda bir Roberto Bolano köşem var. Görseldeki kitaplarla ilgili paylaşımlarıma bakabilirsiniz ya da yazabilirsiniz. Bolanyo’yu çok sevdiğimi biliyorsunuz değil mi:) Ve #canmodernyayınları ‘nin dizi editörü @sirinetik yeni Bolano kitabı haberini paylaştı, eylülde çıkıyor
Vahşi Hafiyeler
TılsımRoberto Bolano · Can Yayınları · 2017265 okunma