Otomatik Portakal
2023 44. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2023 15:25
Anthony Burgess’in çok tartışılan, kimilerinin kültleşirdiği kimilerinin ise yerden yere vurduğu kitabı Otomatik Portakal..Kitap yorumundan önce İngiliz romancı Burgess’in yaşam hikayesi oldukça ilginç.. Beyin tümörü tanısı konulup bir yıldan az ömrü kaldığı söylenen yazar bu süreçte eşinin geçimini sağlamak üzere o psikolojiyle yazıyor romanlarını daha sonra bu tanının yanlış olduğu söylenirken yazarımız yazdığı eserlerle yaşarken bir üne kavuşuyor.. Kitap Alex adlı anti-kahramanın 3 perdelik hayat hikayesi şeklinde geçiyor.. Başlangıçta birinci kısımda okumaya başladığınızda ben ne okuyorum şeklinde bir sorgulamam oldu ve kitabın en çok eleştirilen kısmı da burası oluyor sanırım.. Başlangıçta Alex ve çetesi yaşlıları dövüyor, insanlara tecavüz ediyor, hırsızlık yapıyor, vuruyor kırıyor kısacası şiddet içeriği yüksek betimlemelerle ilerliyor. Rahatsızlık verici olaylar barındırsa da okunmayacak kadar korkunç olduğunu düşünmüyorum kitabın (yaş olarak olay bazından çok verilmek istenen mesajın algılanabilmesi ve bu tasvirlerinden ötürü +18 okurunun okumasının daha uygun olduğunu düşünüyorum). Sonrasında Alex’in hapishane dönemi başlıyor başlarda bu karakter ve grubu fazlasıyla sinir bozucu olsa da burdan sonrasında Alex karakterine karşı bir acıma hissettim.. Yaptığı bu davranışlarından sonra iyilik ve topluma geri kazandırılma adı altında çeşitli hipnopedia programlarıyla Alex’i düzeltmeye çalıştıklarını iddia ediyorlar. Kitabın asıl mesajının da bu olduğunu düşünüyorum.. İyilik ve kötülük bir seçim midir? İnsanlar iyilik ve kötülük dürtüsünü doğuştan mı getirir bunlar üzerine düşünmeye itti beni kitabın bu kısmı.. İçinde hissiyat olarak kötülük barındıran birisini şartlandırarak bu eylemleri yapmasından arındırıyorlar.. Fakat sonrasında üretilen şeyin bir insan değil, otomatik bir makine olduğu gözler önüne seriliyor.. Yazar bu durumu şu sözleriyle özetliyor zaten “Tüm hayvanların en zekisi,iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum”.. Ayrıca kitaptaki karmik düzen de hoşuma gitti benim. Karakterin yaşadığı ve yaşattığı şeyler sonrasında bir bir karşısına tekrardan çıkıyor.. Olabildiğince az spoiler vermeye çalışarak bu kadar yazabildim.. Benim gözümde değişik ve ilginç bir kitaptı beğendiğimi söyleyebilirim tavsiye ediyorum..
İnsan ve Hayat
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009112,9bin okunma