Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Türkler kendileri alfabe ürettiler. Araplar ise Fenike alfabesini alarak dillerinin ve kültürlerinin parçası haline getirdiler. Arap alfabesi ancak 10. yüzyılda tam anlamıyla son şeklini aldı.
Sayfa 21 - Dil ve alfabe
·
88 görüntüleme
Çağatay okurunun profil resmi
Hayır Taha Hoca kaynaklarını da belirtiyor, ciddi değilmiş kolaycılığa kaçan bir eleştiri. "Türk uygarlığının en somut göstergelerinden biri M.Ö. 5. yüzyıla dek uzanan tek ve çift sesli harflerden oluşan Türk alfabesidir." (Kaynaklar: Emel Esin, Türk Kozmolojisine Giriş ve Bahaeddin Ögel, Türklerde Devlet Anlayışı).
palermo okurunun profil resmi
Bugün kullanımda olan bütün alfabeler Fenike alfabesinden türemiştir, buna Göktürklerin kullandığı Runik türündeki alfabe de dahil
Çağatay okurunun profil resmi
Aksine Türklerin kullandığı alfabe eserde de söylendiği gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde daha sonra oluşturulan Anglo-Saxon ve Viking runik alfabelerini etkilemiştir, Fenike alfabesi Sami ülkelerini etkilemiştir daha çok.
1 sonraki yanıtı göster
Çağatay okurunun profil resmi
Ayrıca eserde bu konuyla ilgili verilen diğer kaynaklar Runik alfabenin Türk kökenleri için: Erhan Aydın, Taşa Kazınan Tarih: Türklerin İlk Yazılı Belgeleri, Doğan Aksan, En Eski Türkçe'nin İzlerinde ve Saurykov B. Yerbolat, "Turkic Runes in Southern Part of Kazakhstan: Current State and Future".
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.