Bağlanma, ilişki davranışını çözümlemek, bağlanma stillerini çözümlemek, becerilerini geliştirebilmek adına iyi bir başlangıç kitabı olduğunu düşünüyorum. Kitap üç bağlanma stilinden bahsediyor: Güvenli, kaygılı ve kaçıngan. Güvenli insanları sevgi dolu ve yakın ilişki konusunda rahat olarak bahsediyorken kaygılı bağlanma stiline sahip insanları yakınlık ihtiyaçları olduğunu, partnerin sevgisine karşılık verme konusunda endişeli olduğundan söz ediliyor. Kaçıngan bağlanma stiline sahip insanları ise bağımsızlığı ön planda, yakınlığı özgürlüğünün kaybedilmesi olarak görüyorlar diye bahsediliyor.
İnsanların birçok ilişkide bağımlılığın kötü olarak görüldüğü düşünülürken yapılan araştırmalara göre ilişki içerisinde olunduğu zaman insanın motivasyon ve mutluluğun daha çok olduğu gözlemlenmiştir.
Bir kişinin stres altında partnerinin elini tutması ve stres seviyesinde düşüklüğü yaşamaları bir ilişkide olan iki kişinin birbirilerinin fiziksel ve duygusal sağladığını görülmüştür.
"İlişkide tatmin düzeyi yüksek olanların, partnerlerinden destek görenler olduğu gördük."
Kitaptan kendiniz ve partnerinizin bağlanma stilinizi öğrenebileceğiz testler de mevcut.
Yaşadığımız her ilişkiyi ya da duygusallığı "Duygusal Lunapark Treni" olarak adlandırabiliriz.
"İhtiyaç duymayı zayıflık olarak değerlendiriyor, partnerine bağımlı olanları küçümsüyor ve bu tür durumlarda "hapis hayatı" diyerek dalga geçiyor."
Bence, kitapta da bahsedildiği üzere, bir ilişkinin en önemli özelliği "etkin iletişim". Oyunlar yok, taktikler yok, doğrudan, "güvenilir" bir bağlanma stiline sahip bireyler olmak ve mesajı karşı tarafa ulaştırmak!