Hiç kendinizi ilişkilerde sürekli aynı döngülerin içinde bulduğunuz oldu mu? Yanlış insanı seçtiğinizi düşündünüz, ya da partnerinizin davranışlarını kişisel bir eksiklik gibi üzerinize aldınız…
Amir Levine ve Rachel Heller’in kaleme aldığı Bağlanma, işte tam da bu noktada insanın elinden tutuyor.
Kitap, romantik ilişkilerdeki üç temel bağlanma stilini güvenli, kaygılı ve kaçıngan anlaşılır bir dille ortaya koyuyor. Okurken fark ediyorsunuz ki çoğu davranış, kişisel kusurlarımızdan değil, bilinçdışı bağlanma biçimlerimizden kaynaklanıyor. Bu farkındalık, yalnızca kendimizi değil, karşımızdakini de bambaşka bir gözle görmemizi sağlıyor.
Bağlanma’nın en güçlü yanı, sadece teori sunmaması. Gerçek hayat örnekleriyle, hangi iletişim tarzlarının ilişkileri sağlıklı kıldığını, hangi davranışların ise bizi tekrar eden çatışmalara sürüklediğini gösteriyor. Kimi zaman bir çiftin diyaloglarını okurken kendi hayatınızdan sahnelerle yüzleşiyorsunuz.
Elbette kitabın indirgemeci bulunduğu noktalar da var; insan ilişkilerini sadece bağlanma teorisine oturtmak herkesi tatmin etmeyebilir. Yine de, özellikle “neden hep aynı döngüye giriyorum?” sorusunu soran okur için çarpıcı bir cevap barındırıyor.
Son sayfayı kapattığınızda belki de kendinizi daha iyi tanıyacak, partnerinizi anlamada bir adım öne geçecek ve ilişkilerinize farklı bir gözle bakmaya başlayacaksınız. Belki de o çoktan kanıksadığınız sorunun, aslında çözümü olan bir bağlanma biçimi olduğunu göreceksiniz.