Herkesin okumaması gereken bir kitap! Okurum mu diyorsunuz? Dene ve gör!
2023 66. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2023 21:22
Açıkçası bir süredir okumaya istekli olduğum fakat bir türlü o çabayı sergileyemediğim bu kitabı bir podcast serisi aracılığıyla 2 bölümünü dinledikten sonra artık bu taze bilgilerle okumayacaksam ne zaman okurum diyerek okumaya başladım. Herkes okumamalı dediğim için egoist olarak görülebilir. Umurumda mı, hayır :D Şu adresten podcastlere de ulaşabilirsiniz: open.spotify.com/show/2j3PhnLZNp... Spinoza fazlaca panteist bir kişilik bunu unutmayın. Tanrı'nın yokluğunu dahi onun varlığıyla özdeşleştiriyor. Daha çok tanrı-töz ilişkisi kitap boyunca çok önemli kesitler oldu. Ayrıca tanrıyı edilgen değil de sürekli etken olarak gösterdi. Spinoza'ya göre insanın conatusu vardır. Yani varlığını sürdürme çabası olur. Canlı ya da cansız olsun her varlık mutlak şekilde devamlılığını sağlamaktadır. Kendisi de şöyle demiştir; "Conatus her şeyin özü olan bir çabadır ve bu çabanın etkin nedeni Tanrı'dır. Çünkü Tanrı her şeyin var olmasının ve var olma süresinin (yaşam süresinin) etkin nedenidir." Aslında tanrıyı bir tür hareket ettirici olarak da görmektedir ve buna da Spiritus animales der ve günümüzde beyin-omurilik sıvısı ile özdeştir. İlk bölümde tanrıyı anlatırken güzel idealar sundu. Fakat benim gibi agnostik birisi için bu argümanlar tatminsiz geldi. Daha sonraki 4 bölümde de insan üzerine yoğunlaşarak tanrıyı zorunlu hale getiriyor. Tanrı yok demiyor. Tanrı var diyor. Sürekli olarak bir din adamı gibi bu yinelemesi sıktı. Kitap o dönemlerde çok tepki almış.
EthicaBaruch Spinoza · Kabalcı Yayınları · 20122,180 okunma
Emre
İnsan tanrıya neden yaratma sıfatı verdi? Tanrı ne kadar insanlıktan haber? Kutsal kitaplardaki hikayelere geçelim. 2000 sene önce de Zeus, Poseidon vardı. Ölen Hades'in yeraltına gidiyordu. İnsanın tanrıyı erkek yapma sebeplerinden biride bu mitlerdeki erkek egemen tanrılardır. Sakallı, güçlü ve devasa gibi gibi. Tanrı'nın adına konuşan, sözde kutsal kitap dedikleri her şeyden kendi kafalarına göre sözleri yorumlamaları bile ona karşı gelmektir. İnançlı kişiler kördür. Cehennemde yanacaksın deniyor bana. İyide senin cehennemin o. Cehennem yok ki. Bunu dediğinde şeytan mısın sen? O da yok. Delüzyon onlar. Delinin biri korkunca hayal dünyasında yaratmış.