Eser, benim Yaprak Dökümü vesilesiyle tanıdığım Reşat Nuri Güntekin'den okuduğum ilk kitap. Yaprak Dökümü'nü henüz okumamış olmama rağmen TV'de yayınlanan versiyonu ile Acımak kitabı arasında bazı bağlantılar kurduğum bir kitap oldu. Zira Mürşit Efendi karakterinin doğruluk ve ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalma isteğini Yaprak Dökümü'nde görmek mümkündür. Üslubu çok akıcı olup elimden adeta bırakamadığım ve 24 saat dolmadan zevkle okuduğum muhteşem bir eserdir.
Reşat Nuri Güntekin, bu eserinde Mürşit Efendi üzerinden doğruluk, titizlik ve çalışkanlık içerisinde bulunan bireyin hayata da tüm doğruluk penceresiyle bakması fakat karşılaştığı kişilerin çıkarcı, dedikoducu ve art niyetli olması sebebiyle yaşanan bir çatışmayı gözler önüne seriyor.
Bu çatışma da Mürşit Efendi'nin hayatını trajik bir sona doğru götürüyor. Kızı Zehra Öğretmen ise bütün bunları babası vefat ettikten sonra babasının hatıra defterinden okuyup öğreniyor.
Burada şöyle bir hayat dersi veriyor bize eser. Bizler ne kadar hayatta doğru dürüst insanlar olsak da karşımıza çıkan insanlar bizlerin hayat içindeki konumunu olumsuz etkileyebiliyor. O yüzden hele ki bu devirde insan doğruluktan ayrılmadan art niyetlilere karşı gözünü dört açmalı dikkatli olmalıdır. Çünkü insan sosyal bir varlıktır ve kendini ne kadar soyutlamaya kalksa da çevresinden etkilenir. Haksızlık karşısında da uysal tavır takınmak yerine hakkını aramalıdır.
AcımakReşat Nuri Güntekin