2023 9. kitabı
Okunma: 19 Mart 2023 03:17
Merhabalar, Kitabı birkaç gün önce bitirdim (19 Mart 2023). Yazarın daha önce " İlim Yolundaİlim Yolunda kitabını bir hocam hediye etmişti. Tamamını okumak nasip olmamıştı, birazını okumuştum. İnşallah bitiririm. Çevirmenin de emeğiyle çok sade dilli bir eserdi, Zamanın Kıymeti de aynı şekilde sadeydi. Bu tip orijinali Arapça kitaplarda dilde sadeleştirme gerçekten önemli. Kitap, İHH ile tahlili yapılacak kitapların ilkiydi. İçerisinde şiirlerle beraber orijinal adından da anlayabileceğimiz üzere "İslam alimlerinin zamanı nasıl kullandıklarına dair hatıralar" var. O yüzden hızlı ilerliyor. Yer yer "Yok artık! Bu kadar da olmaz. Böyle hayat mı olur?" dediğim yerler olsa da genellikle zamanın kıymetini anlamak ve bir dakikasını bile heba etmemek için hatırlatıcı mahiyette güzel bir okuma oldu. Aklımda kalanları şöyle toparlamak istiyorum. Okurken en çok alimlerin bir bilgiyi öğrenmek için veya bir ibadeti yerine getirmek için "Olur da vaktimiz olmaz." diye düşünerek acele etmelerinden etkilendim. Kendim de gündelik hayatımda bunu çok yaşıyorum. Daha doğrusu tam tersini :) Geçen dönem Erzurum'a gitmedim, arkadaşlarıma hep ikinci dönem görüşürüz diye söz verdim (niyet ettim demek daha doğru belki), görüşmekte acele etmedim, "Daha ölmedik, buradayız, ikindi dönem geleceğiz zaten." dedim ama ikinci döneme gidemedik. Aynısını birinci sınıfta da yaşamıştık. Ders çalışmayı sürekli erteliyorum ve tam o artık çalışmam gereken son anlarda bir mani çıkıyor ve yine yapamıyorum. Bir dönem bu erteleme hastalığım ve zamanı verimli kullanamama, yönetememe problemim kontrolden çıktığında bir ayetle karşılaştım. Aslında hep bildiğimiz bir ayet. Beni ihya etti, size de faydası olur diye paylaşmak isterim: "O halde önemli bir işi bitirince hemen diğerine koyul. Ve yalnız Rabbine yönel." İnşirah Suresi'nde geçiyor. Bir işi bitirip diğerine koyulduğum zaman vaktin inanılmaz bereketlendiğini gördüm, odaklanmamın arttığını, verimli is yapabildiğimi tecrübe ettim. O günlere umarım yeniden dönebilirim :) Ayrıca kitabı okurken sanki aynı kişinin hayatını okuyormuş gibi hissediyorsunuz, belki bir anlığına. Halbuki bir sürü insandan bahsediliyor ama art arda gelince öyle hissettiriyor işte. Ve ister istemez "Bu adamlar hayat yaşamıyor mu, bu adamların evi barkı, çoluğu çocuğu, eşi dostu yok mu, onların hakkından bu kadar da alınır mı?" diye bir soru sorduruyor, en azından ben sordum. Bazıları gerçekten hayatından kısmış, zamanını boş hiçbir şeye harcamamış ve biz onlar sayesinde bugün değerli kitapları okuyabiliyor, anlayabiliyoruz. O kadar ilimle meşgul olmasak bile zamanı heba etmezsek bugün yaptığımızın 3-4 katını yaparız belki. Nasip olsun inşallah. Öneriye gelecek olursak da tahlile uygun, dinlendirici bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çok akıcı, hızlı okunuyor, benim gibi şiirleri atlayan biriyseniz daha da hızlı okursunuz :) O yüzden herkese, her zevke önerir, keyifli okumalar dileriiim :)
Zamanın KıymetiAbdulfettah Ebu Gudde · Takdim Yayınları · 20207,3bin okunma
1 +1'leme
1.350 Gösterim
Ne samimi bir inceleme yazısı. Farklı bir bakışla baktım sizin yazınızdan sonra bu kitaba. Henüz yarım saat önce bitirdim bu güzel eseri. Amel edenlerden oluruz inşallah :)
Betül
Çok sevindim böyle düşünmenize :) Teşekkür ederim, âmin ecmain 🌻
Bu yorum görüntülenemiyor
Böyle bi kitabın varlığını ilk defa duyuyorum. İncelemeniz çok etkileyici ve faydalı olmuş. Günümüzde zaman dediğimiz kavram gerçekten çok önemli ve dikkat etmediğimiz de kaybolup gidiyor. Umarım bu kitabı okumak bana da nasip olur.
Betül
Maalesef öyle, çok teşekkür ederim, inşallah siz de okur faydalanırsınız :)