···Okunma: 21 Ağustos 2023 15:47 Bizim Jane, diyerek başlıyorum çünkü Jane Austen'ın her kitabı gibi Gurur ve Önyargı o kadar doğal, o kadar hayatın içinden ki 200 yıl önce yazılmış bir kurguyu okuyormuşsunuz gibi değil de ablanızın kucağına uzanmış, geçenlerde başına gelen olayları o sizin saçlarınızı okşarken dinliyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Bununla birlikte yine de dilin fazla sade olduğunu söyleyemeyeceğim. Ağır betimlemeler bulunmasa da çok fazla kişi ve bölge ismi okumayı güçleştiriyor, uzun bir zamana yayarak okumayı planlıyorsanız bu isimleri hatırlamakta güçlük çekebilirsiniz. Yine de akıcılığı sayesinde zevk alarak okuyacağınızdan emin olduğum bir klasik.
Kitabın ne kadar güzel olduğuyla ilgili övgülere daha fazla girmeden biraz Jane Austen'a dönmek istiyorum zira 200 yıldır en çok okunan ve beğenilen klasik romanlardan biri olan Gurur ve Önyargı'ya ne dersem diyeyim yine hakkını veremeyeceğim. Esasında Jane Austen'ın kitaplarında güçlü kadın ana karakterler kullanması, her ne kadar döneminin toplumsal yapısının dışına çıkmasa da nükteci bir tavırla minik eleştiriler koyması, oluşturduğu tiplerin dönemi yansıtması onun eserlerini değerli yapan en büyük unsurlar. Tıpkı Gurur ve Önyargı'da gördüğümüz gibi Akıl ve Tutku'da da bir insana hükmeden duyguların onun hayatına nasıl yön verdiğini görmüştük. Bu kitabı beğenerek okuduysanız Akıl ve Tutku'yu da okumanızı şiddetle tavsiye etmeden bu incelemeyi bitiremem.