2023 50. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2023 08:04
Bu romana çok hazırlıksız yakalandım. Önceden bilseydim içinde bu kadar hüzün, acı, üzüntü barındırdığını daha dikkatli, temkinli okurdum. Aytmatov bu romanında boşa çıkan birçok umutlara rağmen umudunu kesmeyen insanların hayatını anlatmaktadır. Erkekleri askere alınan bozkırın ortasındaki bir Kırgız köyünde geri kalanların çektiği sıkıntıları anlatıyor. Romanın her sayfasında yoksulluğu, insanların acısını, bitmeyen umutlarını sonuna kadar hissedeceksiniz. Tolgonay'ın ben değil de biz bakış açısıyla hayata baktığını, kendisinden önce sevdiklerini, milletini düşünüp birçok zaman onlar için ayakta kaldığını görüyoruz. Her yere düştüğünde tutunacak bir dal bulup daha güçlü ayağa kalktığını görüyoruz. Aytmatov romanın her sayfasında insanların emeğini, gözyaşlarını, kayıplarını, sevinçlerini bize dolu dolu yaşattığını ve soluk almadan okumamızı sağlamaktadır. Son olarak romandan bir alıntı bırakarak incelememi bitirmek istiyorum. " Bu dünyadan insanlar göçüp gider ama yaptıkları iyi şeyler kalır." Umarım bu hayatı dolu dolu yaşayıp arkanızda bıraktığınız iyiliklerle hatırlanırsınız.
Toprak AnaCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202277,8bin okunma
Bir kitap sever olarak böyle güzel kitap incelemelerin okuduğum zaman mutlu oluyorum çünkü kitabın arka tarafında yazan kitap özeti karasız olmama neden olabiliyor acaba okusa mı okumasam mı diye arada kalıyorum böyle güzel kitap okurların incelemelerin okuyunca kesin bir şekil de karar verebiliyorum... Bu güzel yazınız için teşekürler
Düşüncelerin benim için önemliydi. Çok teşekkür ederim 🤍🙏
👏💙