2023 181. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2023 21:51
Birçoğunuz klasik okumadığımı düşünüyor ama okuyorum, dikkatimi çeken her kitabı okurum. Çocukken #türkklasikleri 'ni Türkçe sözlük yardımıyla anlardım. Bu baskı 95 yılının 22. Baskısı ve ancak sözlük yardımıyla anlaşılabilir. Eski deneyimlerin işe yarayacağını umdum ama pek bir zorlandım. Hafızamdan uçup gitmiş o kelime anlamları. Yine de Türkçe öğretmenimin cümle içindeki anlam, bütüne bakın uyarısı sayesinde anladım hikayeyi. Bu bir aşk öyküsü değil ama bir tutkunun öyküsü. Yanlış anlamadıysam 2. Meşrutiyetten sonra Balkan'lardaki çalkantılı döneme denk geliyor. Şahin Bey çile odalarında büyümüş, mezun olmadan zamanın örgün eğitimine geçiş yapmış eski bir softadır. Mezun olan her muallim gibi İstanbul'da kalmak yerine tayinini taşraya istemiştir ve yolu Sarıova'ya düşmüştür. Geleceğin geçmişten farkı yok dedirten kurgu, Şahin Bey 'in medrese eğitimi sırasında İslamiyetten uzak softaları da anlatmaktadır. Hikaye içeriğine girdiğinizde, dinin halkın üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkisini, çarpık anlayışları hatta örgün eğitimdeki çarpıklaşmayı, milliyetçilik kavramıyla din kardeşliği anlayışının çatışmasını bugün bile var olduğunu görüyorsunuz. Üzerine çokça konuşmak isterdim... Dehşet ve ibretle tavsiye ederim
Yeşil GeceReşat Nuri Güntekin · İnkılap Kitabevi · 20164,460 okunma