Himalaya tuzu, kaya tuzu ve deniz tuzu hakkındaki gerçekler
Bu tip tuzları tüketmek doğru değildir. Adı geçen tuzlar farklı mineraller içerebilir. Ancak iyot içermezler. Oysa sağlıklı bir yaşam için tuz iyot içermelidir. İyot bazı hastalık durumları hariç sağlık için gereklidir, bu nedenle mutlaka tüketilmelidir. BU ÜLKEDE BİR DÖNEM GUATRIN EN ÖNEMLİ SEBEBİ, İYOTSUZ TUZDU. Vücut, iyodu sentezleyemez. O nedenle iyotun dışarıdan yiyeceklerle vücuda alınması gerekir. eski yıllarda Türkiye'de guatrın en yaygın nedeni iyot eksikliğiydi. 1980'li yıllardan itibaren ülkemizde sofra tuzlarına iyot eklendiği için guatr sıklığı da azaldı. 2010'lu yıllara gelindiğinde doğal ve organik adı olan ürünlere merakımız başladı. Birçok yiyeceğin yanı sıra tuzlarda da daha doğal ve daha organik başlığı altında Himalaya tuzu ve kaya tuzu gibi tuzlar satılmaya başladı. Kaynağından sofranıza tamamen doğal olarak geldiği söylenen bu tuzlara fazlasıyla ilgi gösterildi. Ancak benim ve tabii konuyla ilgili uzmanların düşüncesine göre, içerisinde iyot olmayan kaya tuzu ve Himalaya tuzu tüketimi arttıkça iyot eksikliği ve buna bağlı tiroid hastalıkları daha sık görülmeye başlayacak. Eğer tiroit hastası değilseniz ve evinizde tiroid hastası yoksa aldığınız tuzun üzerinde mutlaka "iyotlu" ibaresi yazıyor olsun.
Sağlık