Ivan Turgenyev Avrupalı bakış açısı ile bilinen bir Rus yazardır ve Klara Miliç ise onun son eseri olmuştur.
Baş karakterimiz Aratov bilime ve sanat çok önem veren bir kişidir ve vaktinin çoğunu kitaplar ile geçirir. İmanlardan uzak durur ve herkesin gözünde tuhaf bir adamdır.
Kupfer ise Aratov’un tek arkadaşıdır. Kupfer ise edebiyat ve müzik dinletisi düzenleyen bir kişiliktir. Bir etkinliğe arkadaşı Aratov’un davet eder ve onun harika bir sesle tanışacağını söyler.
Böylece insanlardan uzak duran ana karakterimiz Aratov, Klara Miliç ile tanışır.
Klara Miliç, Aratov çok aşık olur ve Aratov’un buluşmaya davet eder. Aratov gitmek istemediğini söylese bile o buluşmaya gider. Klara Miliç aşık olduğu aşamadan çok saygısızca bir davranış alınca üzüntüsünden kendini zehir vererek kendi canına kıyar.
Bu intihar olayından sonra Aratov’u pişmanlık duygusu bırakmaz sonra bu olayı araştırmaya başlar.
İşte bununla birlikte Klara Miliç’i hissetmeye başlar. Aratov ilk başta aşık olmasada bu rüyalar ile Klara Miliç aşık olmaya başlar. Artık ona aşıktır.
Bir ölü ve canlı birlikte aşk yaşıyorlardı. O andan itibaren kendisini odaya kapatır ve ölür.
Turgenyev’in bu karanlık acı dolu aynı zamanda bir o kadar ilginç bir aşk hikayesi. Aratov duygu değişimleri ve çelişkilerini görüyoruz sürekli. Duyguları çok iyi hissettiren bir roman.
Sonunda sürekli ne olacağını merak ederek okudum. Son geldiğim ise Aratov için hem mutlu olduk hem üzüldüm çünkü Aratov Klara Miliç’e belki ölerek onun yanına gitmişti belki ama eğer buluşmada Klara Miliç bir şans verseydi belki o zaman ikiside çok mutlu olabilirdi. Bitirdikten sonra “keşke daha önceden fark etseydin ona olan aşkını” diye düşünmeden edemedim
Rus edebiyatını ve Ivan Turgenyev’in farklı bakış açısını seviyorsanız kesinlikle okumanız gerekir diye düşünüyorum ve herkes tavsiye ediyorum. Benimde bu senede okuduğum en sevdiğim kitaplardan biri oldu Ivan Turgenyev’in bu eseri.
İyi okumlar !
Ivan TurgenyevKlara MiliçLulu the Ok